Цените на акциите на втората по големина швейцарска банка Credit Suisse се сриват с над 20% от сутринта до обед днес, към ново рекордно дъно до малко под 2 швейцарски франка за акция. Това става, след като най-големият акционер в Credit Suisse - Saudi National Bank, изключи възможността да й предостави повече парична ликвидност, предаде Bloomberg.

"Отговорът е твърдо "не", поради много причини извън основната причина, която е регулаторна и законова", заяви пред Bloomberg председателят на Саудитската национална банка Амар Ал Худайри в отговор на въпрос, дали Националната банка е готова за допълнителна финансова помощ, ако има ново искане от Credit Suisse за допълнителна ликвидност.

Саудитската национална банка, която е 37% собственост на суверенния фонд на кралството, стана най-големият акционер на Credit Suisse в края на миналата година, след като придоби дял от 9,9% в швейцарския кредитор, за 1,4 млрд. швейцарски франка. Само за няколко месеца, Saudi National Bank вече претърпя загуби от повече от 500 милиона швейцарски франка.

Ал Худайри посочва още, че за допълнителен капитал към момента "и дума не може да става", тъй като увеличаване на дела ще доведе до допълнителни регулаторни пречки.

"Ако надхвърлим 10-те процента дял, всички нови правила влизат в сила, независимо дали са от нашия регулатор (Саудитска Арабия) от швейцарския или от европейския регулатор. Не сме склонни да влезем в нов регулаторен режим. Мога да цитирам пет или шест други причини".

Credit Suisse със сериозни загуби вече 15 месеца - има ли "светлина в тунела"

Втората по големина швейцарска банка със сериозни загуби вече 15 месеца - има ли "светлина в тунела"

Банката предвижда излизане от редица бизнеси

Посоченото доведе до подновяване на напрежението в целия банков сектор в Европа, предизвиквайки нова вълна от продажби на акции на водещи кредитори.

Акциите на френските банки BNP Paribas и Societe Generale дори бяха спрени за кратко от търговия след спад с повече от 8%, след което те продължават да поевтиняват от сутринта с около 10 на сто.

Акциите на UBS Group, Deutsche Bank, Banco Santander, Intesa Sanpaolo и Barclays, пък поевтиняват днес с между 6% и 8%.

Швейцарската банка Credit Suisse продължава да "затъва"

Втората по големина швейцарска банка продължава да "затъва"

Цените на акциите й продължават за падат, на фона на фалита на двете американски банки