От мол до "Инвеститор на годината" - тази година money.bg писа за по-големите публични продажби в страната. Ето кои продажби през частни съдебни изпълнители (ЧСИ) протекоха през 2023 г.: 

Собствеността на бившия дилър на Citroen

През януари 2023 г. частни съдебни изпълнители в Пловдив и София обявиха, че разпродават имоти на "Автомотор Корпорация" АД. Припомняме, че от 27 юни 2022 година дружеството вече не е оторизиран дилър за продажба на нови автомобили Citroen и гаранционни ремонти на френската компания за градовете София, Пловдив и Видин. 

По-скъпият имот на "Автомотор Корпорация", който беше обявен за продан се намира в пловдивското село Труд. Имотът е с площ от над 10 хил. кв. м и с начална цена 4 080 000 лева.

Другият имот на "Автомотор Корпорация", който беше обявен за продан от столичния ЧСИ Стоян Якимов се намира в София, район "Изгрев", ул. "Тинтява" № 78 . Началната цена на този имот беше 2 624 352 лева.

По-късно през годината още два имота на дружеството бяха пуснати за продан: един в с. Пролеша, район Божурище, с първоначална цена от 8 396 179.20 лв. и още един в същото село, но на стойност 5 904 351 лева.

ЧСИ-та разпродават още от имоти за милиони на бившия дилър на Citroen в България

ЧСИ-та разпродават още от имоти за милиони на бившия дилър на Citroen в България

Имотите на "Автомотор Корпорация" се намират в община Божурище

Фабриката за нитрилни ръкавици в Пловдив

През март стана ясно, че само няколко месеца след откриването й първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа - PPS Manufacturing ("ППС Мануфакчъринг") ще бъде разпродадена с начална цена от 6.2 милиона лева.

Припомняме, че PPS Manufacturing стана един от петнадесетте инвестиционни проекта в България, стигнали до финала в уважавания в бизнес средите конкурс "Инвеститор на годината".

Заводът на "Технойон" в Девня 

По-късно през годината ЧСИ обяви за продан завода за рециклиране на метали от отпадъци "Технойон" в Девня. Общата начална цена на имота беше 6 139 600 лв., като в нея влизаха: сградният фонд (1 729 828 лв.), прилежащата земя (339 621 лв.), друга земя (362 969 лв.) и движими вещи (3 707 181 лв.).

Заводът на "Технойон" в Девня се продава от ЧСИ продава за 6 милиона лева

От първокласен инвеститор до фалит и разпродажба от ЧСИ: Девня остава с един завод по-малко

През 2020 г. компанията получи сертификат за инвестиции клас "А"

Заводът за хартия в Белово

През май 2023 г. имуществото на завода за хартия в Белово беше обявено за публична продан с начална стойност от общо над 6.2 милиона лева.

Заводът за хартия "Белово" има 120-годишна история. През 1997 г. фабриката успешно се приватизира от "Зеритис Груп". През годините се утвърждаваше като най-големия производител на тишу и MG хартия в България.

Дългове за милиони: ЧСИ разпродава имуществото на завода за хартия в Белово

Най-старата хартиена фабрика в България затъна в дългове и фалира

Дългове за милиони, запор и синдик

Фабриката"Рубикон"

Една от първите частни консервни фабрики у нас - "Рубикон" , също вече е в историята, след като през май частен съдебен изпълнител обяви за продан нейното имущество.

Според пловдивски медии през 2021 г. фирмата собственик на "Рубикон" е спряла да плаща на доставчици и кредитори. Справка в АПИС показва, че между август и септември същата година броят на осигурените лица спада от около и над 50 до 13, за да остане през март 2022 г. само един служител.

Според информация на TrafficNews и Plovdiv24 фирмата има 2,5 млн. лева дългове към банка, над 1 млн. лева - към партньори и неплатени данъци.

ЧСИ разпродава имуществото на "Рубикон"

ЧСИ разпродава имуществото на една от първите големи частни фирми в хранителния бранш

Компанията няма активна дейност още от 2021 г.

Вестник "Марица" цитира молба до Окръжния съд в Пловдив на управителя и собственик Екатерина Колева, според която фирмата е изпаднала в неплатежоспособност заради забавянето на субсидии от ДФ "Земеделие" в размер на 642 000 лв. по европроект и заради неиздадени в срок банкови гаранции. В същото време, ОББ е обявила три кредита на дружеството за предсрочно изискуеми.

Фабриката "Премиер" в Ботевград

През юни писахме, че частен съдебен изпълнител разпродава имуществото на ботевградската месопреработвателна фирма "ОРХАНИЕ МИЙТ" ЕООД. За публична продан бяха обявени както ''Кулинарният комбинат'', в Ботевград, така и 83 движими вещи, сред които линия за кебапчета и кюфтета и руска бъркачка за кайма.

Началната цена, от която стартира наддаването за това имущество беше 7 850 920 лв., като от нея ДДС-то е в размер на 650 920 лева. 

Фабриката "Премиер" в Ботевград фалира, ЧСИ разпродава имуществото й

Първата частна фирма на територията на Ботевград фалира, ЧСИ разпродава имуществото й

Компанията притежава марките "Премиер" и "Дядовата къща"

Производителят на салфетки "Лотос"

През юни стана ясно, че още един производител на салфетки има финансови проблеми. Тогава в регистъра на публичните продажби се появи и имуществото на "Белопейпър" ЕООД.

Основано през 1996 година, "Белопейпър" ЕООД е предприятие, специализирано в производството на салфетки, тоалетна хартия и домакинска хартия с марки "ЛОТОС" и "ECONOMY", както и на продукти за Хо-Ре-Ка канала.

Заради задължения към кредитна институция обаче имуществото на компанията беше обявено за продан от ЧСИ.

Става въпрос за два търговски имота и парцел в град Костенец, с начални цени от: 411 100 лв., 343 922 лв. и 74 880 лева.

ЧСИ разпродава имуществото на производителя на салфетки "Лотос"

Само за месец: Втора фабрика за хартия затъна в дългове и фалира

След фалита на завода за хартия в Белово

Леярният завод в Карлово

През септември ЧСИ обяви за публична продан линията за производство на валцови стоманени топки на дружеството "Смартбол 2020" срещу 3 милиона лева. Фирмата е еднолична собственост на карловския гигант "Електростомана 2004", който е един от големите леярни заводи у нас. Продуктите му са предназначени за мелници, трошачки, багери, булдозери и производство на големи световни марки.

Припомняме, че в началото на тази година "Смартбол 2020" беше обявена от Пловдивския окръжен съд в несъстоятелност, като дори се разглеждаше евентуална свръхзадлъжнялост.

ЧСИ обяви имуществото на леярния завод в Карлово за продан

Пореден фалит: ЧСИ разпродава имуществото на един от големите леярни заводи у нас

Разглежда се евентуална свръхзадлъжнялост на собственика

Търговски център "Бургас Плаза"

През октомври "Бургас Плаза" - първият съвременен търговски център в морския град, беше обявен за продан от частен съдебен изпълнител.

ЧСИ обяви публичната продан на общо 91 самостоятелни обекта в мола (от общо 92), 62.74% от общата площ на имота и от открития паркинг за 660 автомобила на покрива на сградата.

Колко струва да наемеш магазин в мол, на "Витошка" или в търговски парк?

Колко струва да наемеш магазин в мол, на "Витошка" или в търговски парк?

Наемите не са се променили съществено от началото на годината

Единствено един двуетажен търговски обект в мола с площ от над 12 600 квадратни метра не е обхванат от възбраната по делото, отбелязва местният сайт Gramofona.com.