Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) е обявил за публична продан линията за производство на валцови стоманени топки на дружеството "Смартбол 2020" срещу 3 милиона лева. Фирмата е еднолична собственост на карловския гигант "Електростомана 2004", което е един от големите леярни заводи у нас. Продуктите му са предназначени за мелници, трошачки, багери, булдозери, производство на големи световни марки.

В началото на тази година "Смартбол 2020" е обявена от Пловдивския окръжен съд в несъстоятелност, като дори се разглежда евентуална свръхзадлъжнялост.

Дружеството не разполага с ликвидни активи - парични средства и вземания за покриване на текущите си задължения, съобщава Trafficnews. Финансовото състояние на компанията не е цветущо и тя не може да удовлетвори кредиторите си и държавата, като сумата на задълженията е общо в размер на над 17.8 млн. лева.

Оперативната дейност на длъжника е спряна, считано от декември 2021 година. До този момент се стига след големи банкови кредити, които компанията спира да обслужва, задлъжняване към НАП и контрагенти.

Най-евтините имоти в България, продавани от ЧСИ

Къща за 3888 лева, едностаен за 4018 лева: Кои са най-евтините имоти, продавани от ЧСИ в момента?

1 кв.м в София може да се закупи на цена от 240 лева

"Смартбол 2020" е регистрирана едва преди две години и няколко месеца, но се повлича от съдбата на компанията майка. Така става съдлъжник по дълговете ѝ и капиталът ѝ от 4,7 млн. лева е запориран.

Леярният завод в Карлово е създаден през 1948 година. Първоначално функционира като машиностроителна станция, а през 1962 г. е преобразуван в ремонтно-техническа станция за ремонт и техническо обслужване на селскостопанска техника, разбираме от информационния портал Allbiz. През 1966-а е пуснат в действие стоманолеярен цех за производство на фасонни отливки от въглеродни стомани, а през 1972-а се открива нов стоманолеярен цех за производство на отливки от манганова стомана за ходови вериги на трактори. От началото на 70 -те години предприятието се преобразува в Завод за резервни части и нестандартно оборудване, изработващ отливки за селскостопанска, а в последствие и за пътно-строителна техника, за машини и съоръжения за добив и обработка на материали в минно-добивния, обогатителния, циментовия и други браншове на индустрията, както и отливки за нестандартно оборудване с различно предназначение.

ЧСИ разпродава имуществото на производителя на салфетки "Лотос"

Само за месец: Втора фабрика за хартия затъна в дългове и фалира

След фалита на завода за хартия в Белово