Японската компания Panasonic ще спре производството на телевизори в единствения си европейски завод до края на март 2022 г. Това съобщи днес в-к Nikkei, цитиран от ТАСС.

Предприятието се намира в град Пилзен в западната част на Чехия. Заводът е построен през 1997 г. и оттогава служи като производствена база за доставки на европейския пазар. В предприятието годишно се сглобяваха около 1 млн. телевизора. Очаква се около 400 служители да бъдат уволнени или прехвърлени на производствената линия за термопомпи в същия завод.

Panasonic вече прекрати производството на телевизори в самата Япония, както и във Виетнам, Индия, Китай и Мексико. До края годината ще спре производството и в Бразилия.

Така, след март 2022 г., компанията ще остане само с две линии за сглобяване на телевизори - в Малайзия и Тайван. Там ще се произвеждат само модели телевизори от висока ценова категория.

Японската компания ще даде на аутсорсинг на китайската TCL сглобяването на евтини модели телевизори.

Panasonic продаде дела си в Tesla, ще инвестира в други проекти

Panasonic продаде дела си в Tesla, ще инвестира в други проекти

Японската компания ще продължи да доставя батерии за елктромобилите на Tesla

Panasonic беше един от водещите в света производители на телевизори преди около 20 години. Впоследствие обаче тя постепенно започна да отстъпва позициите си на конкуренти от Южна Корея и Китай.

Продажбите на телевизори Panasonic сега възлизат на около 3,6 млн. броя годишно, а пазарният дял на компанията в световен мащаб се сви до 2%.