Криптовалутите си проправят път при търговията с хранителни продукти. Първата сделка за превоз, платена в bitcoin, е била извършена миналия месец за товарен кораб, носещ жито от Русия за Турция, съобщават Prime Shipping Foundation, венчърът зад транзакцията.

Партидата е част от пробен проект на системата за плащане на база блокчейн технологията на компанията, казва главният изпълнителен директор Иван Викулов. Тя ще позволи моментално обработване на плащанията и обръщанео им във фиатни пари и обратно. Групата планира и своя дигитална валута."Опитваме се да разработим система за плащане, която надхвърля границите и която е по-лесна и по-бърза от това, с което разполагаме днес", казва още Викулов.

Съобщението за първата сделка, осъществена в bitcoin, идва след като Louis Dreyfus Co., един от най-големите търговци на хранителни продукти в света, се похвали, че също е постигнала подобна транзакция. Продадена е американска соя на китайската Shandong Bohi Industry Co.

Морският съд, използван от Prime Shipping, е носил 3 000 метрични тона пшеница от Ростов на Дон до Самсун. Товарът не е особено голям, но подчертава потенциала на криптовалутите. Те могат да бъдат ползвани и в страни като Сирия, срещу които има международни санкции, които затрудняват възможността им да внасят храна.

Prime Shipping Foundation съобщава още, че планира да получи банков лиценз в Гибралтар, една от най-добре настроените към криптовалутите юрисдикции.

Приемането на плащания в bitcoin е предизвикателство заради сериозната волатилност на криптовалутата. Наличието на фючърси на борси като CME позволява хеджиране.