Международният гигант в сферата на дигиталните платежни решения Paysafe, който стои зад най-голямата софтуерна компания в България, отново е борсова компания. Групата излезе на фондовия пазар отново, след като през 2017 година го напусна.

Paysafe предприе тази стъпка след одобреното от акционерите ѝ сливане с дружеството Foley Trasmine Acquisition Corp II на милиардера Бил Фоли за 9 милиарда долара. Фондовете Blackstone Group и CVC Capital държат мажоритарен дял в Paysafe.

Сделката беше една от най-големите с компании от типа "празен чек" през тази година. При този тип споразумения се създава една "празна" компания, която излиза на борсата, за да набере средства с единствена цел да придобие друго дружество. В случая това е Foley Trasmine Acquisition Corp II.

Така Paysafe повторно излезе на фондовия пазар, като до 2017 година тя се търгуваше на лондонската борса. Тя обаче слезе от нея след сделка с Blackstone Group и CVC Capital за 3,9 милиарда долара. Този път компанията се търгува на американския пазар.

Paysafe излиза на борсата след сделка за $9 млрд.

Най-голямата софтуерна компания у нас излиза на борсата след сделка за $9 млрд.

Ако бъде постигнато споразумение, това ще бъде втората най-голяма сделка от този тип през 2020 г.

"Paysafe разполага с подходящите активи, екип и стратегия, за да се възползва от огромните възможности за дългосрочно създаване на стойност в сферата на разплащанията, особено в гейминг индустрията, която наистина започна да расте в САЩ", коментира Бил Фоли.

Към момента около 75% от операторите на онлайн залагания използват платежните решения на компанията, включително DraftKings, William Hill, Bet365, PokerStars и други.

Paysafe е основана през 1996 година, като тя обслужва около 98 милиарда долара транзакции годишно. За компанията работят около 3000 души. Групата има офиси в Северна Америка, Европа и Азия, като в България оперира от 2015 година, след сливането на компаниите Skrill и Optimal Payments, които преди това също имаха дейност в страната.

В момента за компанията тук работят над 1300 души, като наскоро от ръководството ѝ обявиха, че планират да разширят екипа си до 1500 души към 2021 година. В края на 2020 година от Paysafe обявиха, че ще отворят офис и във Варна, в който ще бъдат наети близо 200 служители.

Paysafe излиза на борсата след сделка за $9 млрд.

Най-голямата софтуерна компания у нас излиза на борсата след сделка за $9 млрд.

Ако бъде постигнато споразумение, това ще бъде втората най-голяма сделка от този тип през 2020 г.