Петролните гиганти правят повече пари днес, когато цената на петрола се движи около 50 долара за барел, отколкото във времената, когато той струваше 100 долара, сочи доклад на Goldman Sachs Group Inc.

Компании като BP и Royal Dutch Shell се адаптираха с новите, по-ниски цени, като намалиха разходите и повишиха своята ефективност. И благодарение на това през първото полугодие на 2017 г. те са изкарали повече пари, отколкото през същия период на 2014 г., когато цените достигнаха 109 долара за барел петрол от сорта брент.

Тогава високите цени на петрола накараха мениджърите да надценяват възможностите си по дадени проекти, което доведе до забавяния, оскъпяването им и като цяло - голяма неефективност, пишат от Goldman Sachs. Сега, когато тези проекти "оживяват", носейки повече приходи, компаниите вече "затегнаха коланите".

"Опростяването, стандартизирането и дефлацията водят до по-голяма печалба на петролната индустрия", казват анализаторите.

През второто тримесечие най-големите петролни компании в Европа са изкарали толкова средства, че могат да покрият 91% от своите разходи и плащането на дивиденти. Така те вече са съвсем близо до момента, в който ще могат да плащат на акционерите чрез приходи от самия бизнес, а не чрез издаването на нови акции, коментира Bloomberg.

Петролът отново тръгна надолу. ОПЕК с максимален добив за годината

Петролът отново тръгна надолу. ОПЕК с максимален добив за годината

Сутринта Brent се търгува по $51,36, а WTI - по $48,72 за барел