През второто тримесечие на 2021 г. печалбата на Samsung Electronics вероятно е нараснала с 38% благодарение на по-високите цени на чиповете, повишеното търсене на продукти от страна на потребителите, както и заради възстановяващите се инвестиции в центрове за данни, предава Reuters.

Оперативната печалба на корейския гигант вероятно се е повишила до 11,3 трлн. вона ($10 млрд.), според Refinitiv SmartEstimate. Методологията използва прогнозите на 20 анализатори и дава повече тежест на тези, които са били по-точни в миналото.

Силното представяне на компанията, което идва въпреки по-ниските продажби на телефони спрямо предходното тримесечие — подчертава огромното търсене на чипове.

Ако прогнозите се окажат точни, оперативната печалба ще запише повишение от 20% спрямо първото тримесечие и ще достигне най-високото си ниво за този период на годината от 2018 г. насам. Приходите вероятно са нараснали с 15,4%, пише още агенцията. Резултатите се очакват в сряда.

Samsung печели и от повишените цени на чиповете памет, както и от увеличения обем доставки. Цените на DRAM чиповете, използвани в сървъри, телефони, лаптопи и други, се покачиха с 27% спрямо предходното тримесечие. NAND чиповете, които се използват за съхранение на данни, са с 8,6% по-скъпи, според TrendForce.

Продажбите на телефони намаляват до около 59 млн. през тримесечието, при реализирани 76 млн. през първите три месеца на годината, според Shinyound Investment & Securities. Основната причина се крие в по-умереното търсене на флагманските модели, представени през януари. Спад на търсенето в Индия, която все още страда тежко от пандемията, също намаляват обемите. Изчислява се, че оперативната печалба от мобилния бизнес достига 2,9 трлн. вона.

Samsung си върна короната, но големият печеливш в началото на 2021 г. е Xiaomi

Samsung си върна короната, но големият печеливш в началото на 2021 г. е Xiaomi

Пазарът на телефони расте с 27%