Над 10 пъти е скочила печалбата на Samsung Electronics през първото тримесечие на годината, обяви компанията. Нейната прогноза е, че търсенето на чипове ще се запази на високо ниво заради изкуствения интелект - поредно доказателство за сериозно възстановяване на пазара, коментира "Ройтерс".

Това е първа печалба за полупроводниковото подразделение на компанията от Q3 през 2022 г. насам.

Samsung ще инвестира $44 милиарда в завод за чипове в САЩ

Samsung избра къде да инвестира $44 милиарда в нов завод за чипове

Най-големият производител на чипове с памет в света ще получи и държавни субсидии

Сега виждаме 23-28% скок на цените на NAND паметите (използвани за съхранение) и 20% - на DRAM (за оперативна памет).

Особено актуални в момента са паметите с голяма пропускателна способност (HBM), които се влагат например в AI ускорителите на пазарния лидер Nvidia и неговите конкуренти. Най-новата технология тук е 8-слойната HBM3E, в която досега Samsung изоставаше от SK Hynix - компания, чиито акции поскъпнаха с 24% от началото на годината при спад от 0,8% за по-известния извън Южна Корея електронен гигант.

Усъвършенствани чипове: ЕС реши да си партнира с Южна Корея

Усъвършенствани чипове: ЕС реши да си партнира с Южна Корея

Ще бъде засилено сътрудничеството и в развитието на изкуствения интелект

От Samsung обявиха, че ще увеличат трикратно доставките на HBM чипове и то от най-новите . Вече се работи и по 12-слойна памет, като според анализаторите в случая виждаме доста амбициозен план, чиито резултати могат да облагодетелстват както Nvidia, така и AMD.

Samsung ще инвестира сериозно и в SSD паметите си от висок клас, които се използват в сървърна среда - тъй като сегашният производствен капацитет се очаква да бъде в голяма степен зает от HBM.