Европейският съюз постигна споразумение с Южна Корея за съвместно изследване и разработване на усъвършенствани полупроводници и комуникационни мрежови технологии от следващо поколение. Това съобщи корейското Министерството на науката, информационните и комуникационните технологии, цитирано от световните агенции.

ЕС и Южна Корея планират да засилят сътрудничеството си и в областта на изкуствения интелект, квантовите технологии и киберсигурността.

Китай забрани използването на чипове на Intel и AMD в държавни институции

Борба за надмощие: Китай забранява използването на чипове от американски гиганти

Обяснението на Пекин е "насърчаване на местния бизнес"

Новото партньорство ще доведе до първоначални инвестиции на Южна Корея и ЕС в размер на $12,98 милиона в невроморфни изчисления. Това е нов изчислителен метод, основаващ се на мозъчните невронни мрежи. Предвиждат се и общи инвестиции за хетерогенна интеграция на полупроводници - интегриране на многомащабни и многоизмерни връзки на чипове до 2027 година.

Допълнителни $5,4 милиона ще бъдат насочени към изследване на мрежови технологии от пето и шесто поколение.

Срещу инвазията на Китай

Новото партньорство е насочено в голяма степен срещу все по-голямата технологична инвазия от страна на Китай и за нарастване на вилянието на Европа, коментират експерти. Наскоро Пекин въведе нови забрани, насочени към постепенно премахване на произведените в САЩ чипове на технологичните гиганти Intel и AMD в страната.

Според указанията на властите, американските микропроцесори от двете компании ще бъдат премахнати от компютрите и сървърите на държавните институции. Обяснението беше - замяна на чуждестранните технологии с местни решения.

По-строгите указания за доставки на китайското правителство имат за цел да изтласкат и операционната система Windows на Microsoft, както и разработения в чужбина софтуер за бази данни в полза на местни решения. Те вървят с паралелен стремеж за локализация в държавните предприятия.

Индия иска да доминира в индустрията за чипове до 5 години

Индия иска да доминира в индустрията за чипове до 5 години

Докато компаниите намаляват зависимостта си от Китай