"Pepco Group разполага с информация за съобщението на Steinhoff International Holdings от 26 юли 2023 г. относно нейното делистване. За да избегнем съмнение, бихме искали да ви информираме, че това няма да засегне Pepco N.V. Група. (Pepco), която е разделена от Steinhoff от няколко години. Pepco работи като самостоятелна, успешна, регистрирана компания със собствено финансиране и силен баланс". Така коментираха пред money.bg информацията за фалита на мажоритарния си собственик от Pepco.

Преди дни стана ясно, че мултинационалната компания Steinhoff International ще бъде закрита. Холдингът притежава 72% от акциите на европейската верига за дрехи и стоки за дома Pepco. Това доведе до спекулации за по-нататъшната съдба на веригата, която има над 143 магазина в България.

Steinhoff придоби Pepco Group (известна преди като Pepkor Europe) през 2015 г. Въпреки че по-голямата част от акциите в Pepco Group са непряко собственост на Steinhoff, тя се управлява независимо чрез нейния прехвърлен ръководен екип, ставя ясно от информация на сайта на компанията.

Собственикът на Pepco фалира. Какво означава това за магазините на търговеца на дребно?

Собственикът на Pepco фалира. Какво означава това за магазините на търговеца на дребно?

Steinhoff International Holdings е в затруднение от 2017 г. насам

През юли 2023 г. Pepco Group обяви по-нататъшен стратегически напредък, продължаващ силен растеж на приходите и печалбите - водени от стратегията за разширяване на веригата магазини - приходите за 9 месеца се увеличиха с 19,3% при постоянни обменни курсове, достигайки 4,2 милиарда евро.

През юни Групата приключи успешно рефинансиране на дълг, като направи първата емисия облигации на стойност 375 млн. евро, която срещна голям интерес от страна на международни и полски инвеститори, а стойността на записванията беше в пъти по-висока от офертата.

"След успешното издаване на облигации, Pepco получи положителни оценки от три водещи рейтингови агенции - Fitch, S&P и Moody's, които отбелязаха солидността на бизнеса и здравия профил на органичния растеж - резултат от програмата за развитие на веригата магазини и мащаба и привлекателността оферта в сегмента на предлагането на стойност", коментираха още от Pepco.

Компанията Steinhoff, която освен веригата магазини Pepco, някога притежаваше и мебелната компания Kika, е в затруднение от 2017 г., когато бяха открити нередности при счетоводен одит. Шефът на компанията Маркус Йоосте впоследствие напусна компанията, а данъчните измами постепенно излязоха наяве при по-нататъшни проверки. Разследването беше последвано от срив на цените на акциите.

Pepco е създадена през юли 2014 г. като дъщерно дружество на Pepkor, южноафриканска холдингова компания, работеща в сектора на търговията на дребно. В момента групата оперира в два сегмента: под знамето на веригата Pepco, създадена в Полша през 1999 г., както и в рамките на веригата магазини Poundland, създадена във Великобритания през 1990 г., и веригата Dealz, която стартира през 2011 г. като част от международната експанзия на веригата Poundland.

Pepco печели все повече: Дискаунтърът планира да открие 550 нови магазина до края на годината

Pepco печели все повече: Дискаунтърът планира да открие 550 нови магазина до края на годината

През последните 6 месеца Групата отвори 166 нови магазина

В момента Pepco Group управлява мрежа от над 3200 магазина в 15 страни в Европа, обслужващи общо 50 милиона клиенти месечно, включително в Централна и Източна Европа, Великобритания, Ирландия и Испания.