На 26 юли 2023 г. бяхме информирани за финансовите затруднения на "Steinhoff International Holdings" и за да предотвратим по-нататъшни спекулации, с настоящото ви информираме, че състоянието на "Steinhoff International Holdings" няма да засегне дейността на "Pepco N.V. Group" (PEPCO)." Това пише в съобщение на търговецът на дребно Pepco ("Пепко"), цитирано от редица полски медии, сред които ежедневникът Rzeczpospolita и новинарският канал TVN24 .

Това гласи официално изявление на тази група, разпространено след появилата се информация в медиите в края на миналата седмица.

А именно медиите съобщиха, че мултинационалната компания Steinhoff International ще бъде закрита. Въпросът е, че Steinhoff притежава 72% от акциите на европейската верига за дрехи и стоки за дома Pepco. Това доведе до спекулации за по-нататъшната съдба на веригата, която има над 143 магазина в България.

Steinhoff придоби Pepco Group (известна преди като Pepkor Europe) през 2015 г. Въпреки че по-голямата част от акциите в Pepco Group са непряко собственост на Steinhoff, тя се управлява независимо чрез нейния прехвърлен ръководен екип, ставя ясно от информация на сайта на компанията.

Pepco печели все повече: Дискаунтърът планира да открие 550 нови магазина до края на годината

Pepco печели все повече: Дискаунтърът планира да открие 550 нови магазина до края на годината

През последните 6 месеца Групата отвори 166 нови магазина

В съобщението си, цитирано от Еkapija от Pepco поясняват, че работят от няколко години като независима, успешна компания на фондовата борса със собствено финансиране и силен баланс, отделен от Steinhoff International Holdings.

В изявлението също така се посочва, че през юли 2023 г. Pepco е обявила по-нататъшен стратегически напредък, продължавайки силния ръст на приходите и печалбата, воден от стратегията за разширяване на веригата приходите за деветте месеца на годината се увеличиха с 19,3% при постоянни обменни курсове, достигайки 4,2 милиарда евро.

Pepco България коментира фалита на собственика си: Искаме да избегнем съмненията

Pepco България коментира фалита на собственика си: Искаме да избегнем съмненията

Steinhoff International Holdings е в затруднение от 2017 г. насам

Компанията Pepco, която оперира в 20 страни в Европа, постигна своя успех и ще продължи да го постига с голямата подкрепа на нашите лоялни клиенти, силен паричен поток и положителен баланс, завършва съобщението.

Компанията Steinhoff, която освен веригата магазини Pepco, някога притежаваше и мебелната компания Kika, е в затруднение от 2017 г., когато бяха открити нередности при счетоводен одит. Шефът на компанията Маркус Йоосте впоследствие напусна компанията, а данъчните измами постепенно излязоха наяве при по-нататъшни проверки. Разследването беше последвано от срив на цените на акциите.

Pepco е създадена през юли 2014 г. като дъщерно дружество на Pepkor, южноафриканска холдингова компания, работеща в сектора на търговията на дребно. В момента групата оперира в два сегмента: под знамето на веригата Pepco, създадена в Полша през 1999 г., както и в рамките на веригата магазини Poundland, създадена във Великобритания през 1990 г., и веригата Dealz, която стартира през 2011 г. като част от международната експанзия на веригата Poundland.

Pepco с 85% ръст на приходите у нас през 2021 година

Полска верига стана №1 у нас по ръст на приходите при търговците на дребно

Търговецът на дребно попада в Топ 10 и по размера на печалбата

В момента Pepco Group управлява мрежа от над 3200 магазина в 15 страни в Европа, обслужващи общо 50 милиона клиенти месечно, включително в Централна и Източна Европа, Великобритания, Ирландия и Испания.