Приходите на Apple от продажби на популярната игра Pokemon Go, разработена от Nintendo, може да достигнат 3 млрд. долара, прогнозира брокерската кантора Needham & Co. 

Потребителите на iOS устройства зареждат Pokemon Go безплатно, но в играта са предвидени възможности и за вградени покупки. Така например, 100 игрови монети струват 99 цента, а 14 500 монети – 100 долара. 

Известно е, че Apple взима за себе си 30% от приходите от продажба на съдържание през своя магазин App Store, пише TechNews.bg 

По оценка на анализаторите, броят на потребителите, които харчат пари за покупки от Pokemon Go, е 10 пъти по-голям,  отколкото при игри като Candy Crush, приходите от която възлизат на 1 млрд. долара за 2013 и 2014 г. Продажбите на съдържание вътре от Pokemon Go може да достигнат 10 млрд. долара, а Apple да вземе една трета от тази сума. 

Pokemon Go излезе на пазара на 6 юли и представлява игра с елементи на допълнена реалност за устройства на база Android и iOS. Играчите се придвижват със своите смартфони в търсене и улавяне на виртуални покемони. Уловените покемони могат да бъдат обучени за сражение с други играчи. Само на територията на САЩ потребителите на играта превишават 21 милиона. 

Според анализаторите от TrendForce, през 2017 г. създателят на играта – японската компания Nintendo – ще спечели от нея над 800 млн. долара. Очаква се също така Pokemon Go да допринесе значително за пазара на VR софтуер, който към края на десетилетието ще достигне 30 млрд. долара.

Nintendo вече бере плодовете от своята иновативна разработка. Феноменалният успех на Pokemon Go способства стремителното покачване на акциите на японската компания и респ. ръста на нейната пазарна капитализация, която се увеличи с близо 2 млрд. долара за едно денонощие след пускане на играта.