Състоянието на половината летища в Русия е незадоволително, те се нуждаят от ремонт и/или реконструкция. Това заяви министърът на транспорта на страната Виталий Савелиев, съобщи ТАСС.

По думите му, в Русия има общо 228 летища, като до 2030 г. броят им трябва да нарасне с още 14 броя. Обаче 116 от летищата се нуждаят от допълнителни инвестиции, за да продължат да работят. За реконструкцията на 75 от въпросните 116 летища, вече е решено да бъдат отпуснати средства от федералния бюджет, като ремонтът им ще струва общо около 250 милиарда рубли (около 3 млрд. долара).

Наскоро беше съобщено, че "Ространснадзор" е създал работна група по въпросите за подобряване на надзорната дейност в областта на авиацията, която включва и представители на авиокомпании.

Руски граждански летища ще се оборудват със ... системи за радиоелектронна борба с дронове

Руски граждански летища ще се оборудват със ... системи за радиоелектронна борба с дронове

Част от проектите ще се финансират от федералния бюджет

Държавната агенция за контрол на авиацията иска да получава повече информация за състоянието на авиационния парк и квалификацията на пилотите, за да се предотвратяват евентуални инциденти, а не просто да реагира след като нещо вече се е случило.

Този стремеж е възникнал на фона на отлагането на началото на серийното производство на всички нови модели руски самолети, които би трябвало да заменят чуждестранните.

Преди се очакваше доставките за авиокомпаниите на новите руските самолети да започнат още през миналата година, но сега се говори за 2025 г. или дори 2026 година. Дотогава, както предупреди вече ръководителят на "Ространснадзор" Сергей Чемезов, "ще започне "излизането от строя" на всички чуждестранни самолети".

Казахстан с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Бивша съветска република с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Двете най-големи летища в страната вече се управляват от чуждестранни холдинги