Полша се готви да купи 60 нови изтребителя, за да замени старите си руски бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Министерството на отбраната на страната e ускорило процедурата по придобиването им, наречена Harpia, и те трябва да бъдат купени още през следващите години, съобщава полскaтa военна медия Polska Zbrojna.

Въпреки че датата на търга засега не е обявена, кандидатите вече са известни. За поръчката ще се съревновават 2 американски: Lockheed Martin (със самолетите F-35 и F-16V) и Boeing (с F-15 и F/A-18) и 2 европейски компании: Saab (с Gripen) и Leonardo (с Eurofighter Typhoon).

F-16 Block 70/72: доказаният боец с нови технологии, от който се интересува България

"Новият" изтребител F-16, от който се интересува и България

Благодарение на страхотния си радар и богато въоръжение, самолетът може да изпълнява всякакви мисии

Цената е един от основните фактори, които ще бъдат решаващи при избора на бойните самолети. F-35 - супер изтребителят на Lockheed Martin става все по-евтин, но промоционалната цена от под 90 млн. долара за брой важи само за държавите, участвали в програмата по разработването му. За останалите страни самолетът струва около 130 млн. долара.

Според медията най-подходящият сред кандидатите е F-16, защото полските военновъздушни сили вече са свикнали с този боен самолет, тъй като разполагат с 48 изтребителя F-16 Block 52+.

Словакия заменя руските изтребители МиГ-29 с американски F-16

Още една източноевропейска държава заменя руските изтребители с американски

Те са най-модерното, което страната може да си позволи

През последните години Полша значително подобри руските си изтребители МиГ-29, а фабриките в страната се специализираха в ремонта и удължаването на живота на двигателите им. Въпреки това бойните самолети, които полските военновъздушни сили използват от 3 десетилетия, остаряват и имат все по-ограничен живот, а все по-трудно се намират и резервни части за тях.

Освен на Полша, това е проблем и на бойната авиация на България и Словакия, които с нетърпение очакват да заменят съветските си изтребители с F-16 Block 70 на Lockheed Martin, посочва военното издание.

Полша подписа най-голямата си военна сделка в историята

Полша подписа най-голямата си военна сделка в историята

Източноевропейската държава ще получи въздушна противоракетна система от САЩ