Белгия избра изтребителите на F-35 на Lockheed-Martin вместо Eurofighter Typhoon, за да замести старите си бойни самолети F-16, съобщава държавната информационна агенция Belga, цитирана от Reuters.

Страната обсъжда от месеци мултимилиардна покупка на 34 нови изтребителя, като крайният срок за вземане на решение е 29 октомври. От министерството на отбраната засега отказват коментар.

Решението, очаквано с нетърпение от космическата индустрия, се очакваше през юли преди срещата на върха на НАТО в Брюксел. Поръчката за самолетите за със срок на доставка от 2023 г. е на стойност 3.6 млрд. евро.

Израел е първата държава, която използва изтребители F-35 в битка

Първа държава използва супер изтребителите F-35 в битка

Бойните самолети са поразили ирански складове и са унищожили ПВО системи в Сирия

Властите във Вашингтон удължиха срока за поръчка на F-35 до 31 октомври по искане на Брюксел, всяко допълнително закъснение ще доведе до промени в цената, съобщават източници на Reuters.

Белгийският премиер Шарл Мишел вече заяви, че би искал да вземе решение за заместването на F-16 преди предстоящите парламентарни избори през май.

Министърът на отбраната Стивън Вандепут заяви, че се надява въпросът да бъде разрешен, преди да се оттегли в края на годината.

Ако Белгия избере F-35, това ще е голям успех за Lockheed-Martin и удар за Великобритания, Германия, Италия и Испания, които стоят зад програмата Eurofighter.