Израел е първата държава, която е използвала американския изтребител F-35 в реални бойни действия. Това съобщи главнокомандващият на израелските военновъздушни сили генерал-майор Амикам Норкин на военен форум.

"Самолетът Adir вече е оперативен и изпълнява бойни мисии. Всъщност вече извършихме първия оперативен удар с F-35. Атакувахме 2 пъти в Близкия изток с помощта на F-35 - ние сме първите в света, които правят това. Израелските военновъздушни сили са пионер и световен лидер в използването на военновъздушните сили", каза Норкин.

"Ескадрилата F-35 се превърна в оперативна ескадрила. Ние летяхме с F-35 из целия Близък Изток и вече атакувахме 2 пъти на 2 различни фронта", добави той, цитиран от израелски медии.

Произведеният от Lockheed Martin изтребител е известен в Израел като Adir (могъщ на иврит, б.р.).

Снимка 358088

Източник: Israel Air Force

Изтребителят е участвал в 2 от последните 3 серии от въздушни удари, при които Израел е атакувал над 20 ирански цели в Сирия. Сред целите са складове за съхранение на оръжия, логистични обекти и разузнавателни центрове, използвани от елитните ирански сили в страната.

По време на мисиите срещу израелски самолети са изстреляни над 100 ракети земя-въздух. Израелската авиация е останала невредима и в отговор е унищожила сирийските системи (купени от Русия) за противовъздушна отбрана.

Норкин показа и снимка на израелски F-35, който прелита над ливанската столица Бейрут.

Израел е първата държава извън САЩ, която получи модерния многоцелеви изтребител, снабден с най-модерна стелт технология. Страната поръча общо 50 бойни самолета и вече е получила 10 от тях.