Блокчейн платформата Figure Technologies, която се представя за първата финтех компания, предоставяща заеми в криптовалута, е отпуснала заеми на обща стойност 1 млрд. долара откакто Федералният резерв понижи с 0,5 процентни пункта основния лихвен процент, предаде Cointelegraph. Това е ръст на заемите с 300% спрямо преди това.

Figure Technologies използва собствена блокчейн платформа, Provenance, за да отпуска заеми, като през миналата година твърдяха, че осигуряваха финансиране от 85 млн. долара месечно. Преди четири месеца компанията получи финансиране в размер на 100 млн. долара, включително от рисковия фонд на Mitsubishi UFJ Financial Group - MUFG Innovation Partners.

Криптовалутите изтриха $26,43 млрд.

Криптовалутите изтриха $26,43 млрд.

Bitcoin поевтиня с 10%

Сред видовете заеми, които Figure Technologies отпускат, е блокчейн кредит с одобрение до пет минути, при който потребителите могат да използват имота си като обезпечение.

"Ръстът от 300% на кредитиранията предполага, че потребителите искат да се възползват от безпрецедентно ниските лихви по ипотечните кредити, заемите, обезпечени от недвижимо имущество, и възможностите за рефинансиране на студентските заеми", каза главният изпълнителен директор на Figure Technologies Майк Кагни.

Средният размер, изтеглян от потребителите на платформата напоследък, е 50 хил. долара на домакинство. Кагни очаква увеличеното търсене на кредитиране да доведе до още по-сериозен растеж на блокчейн решенията на пазара през "в близко бъдеще".