Технологичният гигант IBM за пореден път регистрира лоши резултати и разочарова инвеститорите.

През третото тримесечие на годината приходите на компанията са спаднали с 4% до 18 милиарда долара. Продажбите на IBM вървят надолу за пето поредно тримесечие. Растежът на фирмата в облачния бизнес не е способен да компенсира намаляващите продажби на услуги и хардуер, пише CNBC.

За посочения период печалбата на компанията е спаднала с 38% до 1,7 милиарда долара.

Това логично не се хареса на инвеститорите. Акциите на компанията временно се обезцениха с около 6%, въпреки че прогнозата на анализаторите за по-голяма печалба беше надмината.

IBM съкращава 1700 служители

IBM съкращава 1700 служители

В глобален мащаб компанията има 340 000 души екип

Технологичната компания се намира в период на дълбока трансформация. Успехите обаче закъсняват. Компанията насочва дейността си към нови полета като облачни услуги, изкуствен интелект и други. И в някои от тези области се наблюдава ръст, но това не е достатъчно, за да се компенсира класическия бизнес на компанията с хардуер.

IBM генерира повече приходи в чужбина, което допълнително сваля резултатите, защото силният долар намалява международните приходи след преобразуване.

Финансовият отчет се фокусира върху придобиването на водещия световен доставчик на облачни решения с отворен код Red Hat, което е и най-голямата сделка на IBM досега, възлизаща на 34 милиарда долара. 

За третото тримесечие Red Hat увеличава продажбите с 19%. През последното тримесечие на компанията като самостоятелна увеличението беше с 14,8%. Разходите обаче също са високи, което омаловажава приходите. Резултатите ще станат ясни след консолидирания отчет на IBM.

Лошите резултати със сигурност тревожат акционерите, но се намира място и за позитивизъм. Главният изпълнителен директор Джини Ромети в изказване тълкува, че успехът на Red Hat, макар и засенчен, показва, че клиентите на компанията одобряват този ход.

Коментарът стана повод за някои шеги в мрежата. Авторите на The Register пишат: "IBM: Но защо, Red Hat се справя чудесно. Благодаря, че попитахте. Всичко останало? Да, но някой звъни на врата..." Предвид "отчайващите" резултати, да се говори за малкия успех на Red Hat просто е неправилно, тълкуват анализатори. IBM трябва скоро да стъпи стабилно на земята, преди да е късно.

IBM отчита по-голяма от очакваното печалба, но приходите ѝ отново намаляват

IBM отчита по-голяма от очакваното печалба, но приходите ѝ отново намаляват

Акциите записаха ръст, а след това изгубиха част от аванса си след излизане на новината