Британската авиолиния Virgin Atlantic обмисля да продаде акции на борсата в Лондон, предава The Guardian. Очаква се планът да бъде обявен през есента.

Ричард Брансън, основател и мажоритарен собственик на Virgin Atlantic, вероятно ще загуби пълния си контрол над бизнеса. Неговата Virgin Group към момента притежава 51 процента от авиокомпания, а американската Delta Air Lines контролира останалите.

Както повече авиокомпании по света, Virgin пострада заради Covid-19 пандемията. През април тя отчете £659 млн. загуба, след като броят на пътниците намаля с 80%. Групата опита да намали и разходите, като съкрати 41% от служителите и пенсионира по-рано от предвиденото някои от по-старите самолети.

Миналото лято компанията получи и спасителни £1,2 млрд.

Брансън, който основа компанията през далечната 1984 г., вложи £200 млн. собствени средства, които получи от продажбата на акции във Virgin Galactic - компанията, насочена към предоставяне на услуги по космически туризъм.

Положението на Virgin Atlantic се смята за едно от най-тежките на Острова, тъй като компанията рядко излизаше на печалба и в годините преди пандемията. Продажбата на акции няма да е особено добра сделка, тъй като пазарната капитализация на конкурентите все още е далеч под нивата от преди Covid-19.

Virgin Galactic отново продава билети за Космоса. Но цената им набъбна до $450 000

Virgin Galactic отново продава билети за Космоса. Но цената им набъбна до $450 000

Инфлацията не расте само тук на Земята