Намаляване на заплати, принудително пускане в неплатен отпуск и съкращение на 3 000 работни места готви Ryanair. Компанията в момента води преговори със служителите и синдикатите, предава CNBC. Отчаяните ходове идват в момент, в който пандемията намали броя на пътуващите с авиолинията с над 5 млн.

Ryanair отчете резултатите си за фискалната година, която приключва през март. Приходите растат с 10% до €8,49 млрд., а печалбата се покачва с 13% до €1 млрд., ако изключим разход за хеджиране на цената на горивото.

Ryanair планира съкращаване на 3000 служители и затваряне на бази в Европа

Ryanair планира съкращаване на 3000 служители и затваряне на бази в Европа

Авиокомпанията очаква полетите да се възстановят напълно след поне 2 години

Компанията обаче се готви за "трудна" година. По-голямата част от самолетите ѝ бяха принудително приземени от средната на март, а очакванията са, че най-много 50% от тях ще полетят отново през третото тримесечие (от юли до септември).

Очакванията за трите месеца до края на юни е за загуба от €200 млн., а прогноза за цялата година е "невъзможна". Ryanair, която заяви, че няма да търси държавна помощ, се готви за тежка конкуренция от традиционните превозвачи, които очаква да продават билети на дъмпингови цени.

В резултат на това компанията намали прогнозата си за броя пътници до март 2021 г. до 80 млн. Първоначалната цел бе 154 млн.