Най-големият авиопревозвач за бюджетни повети в Европа - Ryanair, очаква да отчете 950 милиона евро или 1,1 милиарда долара загуба за последната година, приключваща през март, след новия пик на коронавируса и въвеждането на по-строги ограничения.

"Блокирането означава, че броят на пътниците за 12-те месеца ще бъде между 26 и 30 милиона в сравнение с предишната прогноза за 35 милиона", посочват в официално становище от Ryanair.

От компанията посочват, че търсенето остава слабо, след като индустрията в световен мащаб все още е в "схватката" на най-тежката криза в историята си.

Главният финансов директор на превозвача Нийл Сорахан посочва, че все още се надява на частично възстановяване на търсенето в зависимост от ваксинирането. Но той посочва, че то ще варира в различните части на Европа, като в Обединеното кралство имунизирането на населението тече доста по-бързо.

Ryaniar отчете нетна загуба от 306 милиарда евро през третото тримесечие на годината, приключило на 31 декември. Броят на пътниците на базираната в Дъблин компания се сви с 83% до едва 1,9 милиона души.

От Eurocontrol - регионалната агенция за контрол на въздушния трафик, посочиха в четвъртък, че броят на полетите все още може да бъде с между 55 и 70% надолу към средата на годината в сравнение с 2019 година. Това ще зависи и от санкциите на отделните пазари.