Ryanair се изправя пред най-голямата еднодневна стачка в историята си днес. Пилоти от пет европейски държави няма да се качат на самолетите днес, което ще доведе до отмяна на един от всеки шест полета в разгара на летния сезон, пише Reuters.

Най-големият нискотарифен превозвач в Европа успя да избегне стачките преди Коледа на миналата година, като се съгласи да признае синдикалните организации в компанията за първи път в 30-годишната си история. Оттогава обаче преговорите за общи рамкови договори вървят бавно - и пилотите недоволстват.

В отговор, Ryanair съобщи, че отменя 250 полета от и до Германия, 104 от и до Белгия и други 42 в Швеция и домашния ѝ пазар Ирландия, където една четвърт от пилотите стачкуват.

Стачките удариха по печалбата на Ryanair

Стачките удариха по печалбата на Ryanair

Въпреки ръста на приходите

Засегнати са и полети от и до София. Планираните да кацнат от Берлин в 19:10 и от брюкселското Шарльороа в 20:45 няма да летят. От София пък няма да се осъществят планираните за 19:35 и 21:10 полети отново до Берлин и Брюксел.

Общият брой на отменените полети надвишава този от миналия месец, когато 300 самолета не излетяха заради стачки в Белгия, Португалия и Испания.

Ryanair изпълнява по над 2 000 полета дневно от и до 223 летища в 37 държави в Европа и Северна Африка. Компанията настоява, че няма да прави промени в модела си на работа, който промени изцяло индустрията и я направи най-печелившия авиопревозвач на Стария континент.

Превозвачът успя да ядоса още повече синдикалните организации, като заплаши да премести работни места от базите, засегнати от стачките. В Дъблин 300 служителите на Ryanair вече са в предизвестие.

Ryanair иска ограничение за продажбата на алкохол по летищата

Ryanair иска ограничение за продажбата на алкохол по летищата

След като техен полет трябваше да кацне извънредно в събота