Раздорите в Ryanair започнаха да натежават на компанията. Бюджетният авиопревозвач отчита срив от 20 процента на печалбата през първото за компанията фискално тримесечие и предупреди, че спорадичните стачки, заедно с протестите и на регионалния въздушен контрол, започват да отказват клиентите от пътувания, пише Bloomberg.

Те допринасят за намаление на финансовия резултат в момент, който има спад на цените - въпреки увеличената цена на петрола, а ирландската компания трябва да извади пари за 20% увеличение на някои от пилотите ѝ. До 30 юни цените на билетите са намалели с 4 процента.

Ryanair отменя 600 полета идната седмица. Кои пътувания от България могат да бъдат засегнати

Ryanair отменя 600 полета идната седмица. Кои пътувания от България могат да бъдат засегнати

Близо 50 000 клиенти на компанията няма да могат да летят до три държави

Компанията все пак запази прогнозата си за пълната година.

Печалбата след данъци намаля до €319 милиона "заради по-евтини билети, липсата на половината Великден в това тримесечие, по-високите цени на петрола и разходите за пилотите", заяви в изявление главният изпълнителен директор Майкъл О"Лиъри. Трафикът се е увеличил въпреки че над 2 500 полета бяха отказани.

Авиокомпанията се изправя пред стачки на пилоти в Ирландия, Испания, Португалия и Белгия, а стюардите в Италия смятат да протестират през тази седмица.Приходите на Ryanair се повишиха с 9% до €2,08 милиарда.

По-рано този месец компанията получи одобрение от ЕС да придобие мажоритарния дял в австрийската авиолиния LaudaMotion.

Ryanair се оплака в Брюксел от забавени и отменени полети

Ryanair се оплака в Брюксел от забавени и отменени полети

И тази седмица французите ще стачкуват