600 полета на бюджетната авиокомпания Ryanair ще бъдат отменени в рамките на два дни през следващата седмица заради планирани стачки на служителите й в Испания, Португалия и Белгия. По 300 полета на ден към тези три държави няма да бъдат извършени на 25-ти и 26-ти юли, става ясно от официално съобщение на ръководството й.

Според изчисленията на компанията ще бъдат засегнати близо 50 000 нейни клиенти, като най-голям брой на отменените пътувания ще има в Испания - до 200 на ден или 24% от всички пътувания до страната.

По 50 полета дневно няма да бъдат извършвани до Португалия и Белгия, което е съответно 27 на сто и 31 на сто от всички пътувания до двете европейски държави. Това прави общо 12% от всички полети на Ryanair, които достигат 2400 броя на ден.

Стачка ще има и в Италия, но от компанията твърдят, че до там няма да има анулирани пътувания. През миналата седмица такава организираха служителите на фирмата в Ирландия. 

Ryanair отменя 30 полета заради стачки в Ирландия

Ryanair отменя 30 полета заради стачки в Ирландия

В края на месеца предстоят още протести в Италия, Испания, Португалия и Белгия

Сред засегнатите клиенти могат да бъдат и пътуващи от България, тъй като компанията лети до Белгия от София, Пловдив и Варна, както и до няколко дестинации в Испания от столицата.

Според официалния график на Ryanair от София за датите 25-ти и 26-ти има полети до Брюксел, Барселона и Мадрид. От Варна също така има полет до Брюксел на 26-ти юли. За тези дати няма обявени пътувания до тези дестинации от летище "Пловдив". От Бургас пък компанията не лети до нито една от засегнатите три страни.

В съобщението си от компанията посочват, че на засегнатите клиенти ще бъдат предложени алтернативни полети 7 дни преди или 7 дни след посочените дати. Ако те не искат да се възползват от тази възможност, ще получат компенсация в пълния размер на билетите за полетите, които няма да се състоят.