Пътническият въздушен транспорт в света през 2024 г. ще достигне 4 милиарда души и ще надхвърли нивото от предпандемичната 2019 г., прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Общият пътнически трафик през миналата година е 47% от нивото за 2019 г. IATA очаква показателят да бъде 83% тази година, 94% през 2023 г., 103% през 2024 г. и 111% през 2025 година.

В това число международните въздушни пътувания през 2021 г. представляват 27% от тези преди пандемията. Според прогнозата на асоциацията тази година те ще достигнат 69%, през следващата - 82%, през 2024 г. - 92%, през 2025 г. - 101%.

Кога международните пътувания ще се върнат на нивата от преди пандемията?

Кога международните пътувания ще се върнат на нивата от преди пандемията?

Според нова прогноза масовите пътувания ще започнат още през март

Настоящата прогноза за международните въздушни пътувания е по-оптимистична от предходната през ноември, поради облекчаването или премахването на ограниченията срещу COVID в много страни. Ситуацията се е подобрила на ключовите пазари на Северния Атлантик и Европа, се казва в доклада. Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да се възстанови по-бавно, тъй като Китай, най-големият пазар в Азиатско-Тихоокеанския регион, не планира скоро да облекчи строгите антиковид ограниченията.

Вътрешният самолетен транспорт в рамките на страните миналата година възлиза на 61% от нивото за 2019 г. IATA очаква показателят да достигне 93% тази година, 103% през 2023 г., 111% през 2024 г. и 118% през 2025 г.

Лондонското летище "Хийтроу" с най-малък брой пасажери от 50 години насам

Лондонското летище "Хийтроу" с най-малък брой пасажери от 50 години насам

Водещият европейски аеропорт иска да постигне 45,5 милиона пътници през тази година

Асоциацията леко влоши прогнозата за вътрешния трафик спрямо ноември, тъй като само американският авиационен пазар се възстанови, което не беше така за други големи страни като Китай, Канада, Япония и Австралия.

За да се ускори възстановяването на пътническия трафик, IATA препоръчва по-специално премахване на всички анти-COVID ограничения (включително карантини и тестове за COVID-19) за тези, които са ваксинирани с ваксини, одобрени от Световната здравна организация, и въвеждане на тестове преди полета за наличието на антитела, което ще избегне карантината за неваксинирани пътници.

Асоциацията също така предлага да се премахнат всички ограничения за движение и да се признае, че пътуването не представлява по-голяма заплаха за разпространението на коронавирус от съществуващите.

При съставянето на прогнозата IATA не е взел предвид ситуацията в Украйна. Асоциацията смята, че това няма да се отрази на въздушните пътувания в дългосрочен план, докато е твърде рано да се оценяват краткосрочните последици. Тези въздействия ще се усетят най-силно в Русия, Украйна и съседните им страни. Преди началото на пандемията Русия беше на 11-о място в света по въздушен превоз на пътници (включително поради големия вътрешен пазар), Украйна беше на 48-о място.