Отварянето на границите и масовите пътувания най-вероятно ще започнат още през март тази година. Това заяви изпълнителният директор на AirAsia - Тони Фернандес, цитиран от CNBC.

Според прогнозата на екипа му "масовите пътуванията по света вероятно ще се възстановят с огромни темпове още преди настъпването на пролетта".

"Вярвам, че сме в началото на края на пандемията. Възстановяването дори вече започна  и търсенето е много, много силно", заяви той.

Кои държави се справиха най-добре с пандемията в икономически план и кои най-зле?

Кои държави се справиха най-добре с пандемията в икономически план и кои най-зле?

Ирландия бележи впечатляващ ръст

Изпълнителният директор на AirAsia вярва, че международните пътувания ще се върнат към нивата отпреди Covid-19 около шест месеца след като границите започнат да се отварят отново. А това би трябвало да се случи най-късно в началото на март.

Според по-оптимистичните теории с масовото леко протичане на "Омикрон" пандемията върви към своя край. И ако това наистина бъде така, няма да има причина от ограничения на пътуванията, масови тестове и карантина.

Още в началото на декември миналата година, от JPMorgan направиха прогноза, че варианта на Covid-19 - "Омикрон" вероятно ще е началото на края на пандемията, защото е по-заразен, но много по-малко опасен от предишните щамове.

Всъщност, подобен развой следва историческите модели на развитието на вирусите и ако в крайна сметка това се окаже вярно, това ще бъде положително и за пазарите на акции и други рискови активи, както и за цялата световна икономика, тъй като дава сигнал, че краят на пандемията вече се вижда.

JPMorgan: Омикрон може да е началото на края на пандемията

Най-голямата американска банка: Омикрон може да е началото на края на пандемията

Новият вариант може да е катализатор за ротацията от растеж към стойност