Печалбата на корейския гигант Samsung Electronics за третото тримесечие на 2020 г. се покачва с 58%, гласят предварителните резултати, съобщени от компанията.

Оперативната печалба за трите месеца достига 12,3 трлн. корейски вона, или около $10,6 млрд., при 7,78 трлн. вона година по-рано. Анализаторите прогнозираха 10,5 трлн. вона, припомня CNBC.

Консолидираните продажби на гиганта достигат 66 трлн. вона, повишение от 6,5%.

Телефоните теглят нагоре

Макар че Samsung не предостави разбивка за приходите и печалбата от всяко подразделение, анализаторите смятат, че повишението на финансовите резултати се дължи до голяма степен от ръст на продажбите на умни телефони и на чипове памет.

"Мисля, че голяма част се дължи на повишение на продажбите на смартфони. Имахме възможност да говорим с компанията за кратко тази сутрин и изглежда, че продажбите на телефони са се повишили значително през третото тримесечие", казва Марк Нюман, управляващ директор и старши анализатор в Bernstein. По думите му, през периода е имало покачване на търсенето на най-скъпите мобилни устройсва на компанията, включително на Galaxy Note 20 и новия сгъваем модел.

Ниските цени на чиповете памет, които се дължат на презапасяване на пазара, вероятно са засегнали бизнеса на корейската компания. Доклад на TrendForce прогнозира, че те ще останат ниски и през четвъртото тримесечие на 2020 г., като ще отбележат спад от 10% на тримесечна база. Това се случва въпреки че редица мобилни брандове увеличиха покупките в светлината на санкциите срещу Huawei.

Проблемите на Huawei

Нюман посочва още, че Samsung печели от проблемите, които застигнаха Huawei и Intel. Санкциите, които Вашингтон наложи срещу китайската компания, ограничиха значително възможността ѝ да се сдобие с чипове за своите смартфони. От своя страна Intel съобщи, че ще има забавяне на следващото поколение чипове.

Бизнесът на Samsung с мрежово оборудване също се справя добре, печелейки пазарен дял от Huawei в продажбите на 5G компоненти.

Ако Huawei остане без нужните компоненти за производство на телефони - нещо, което анализаторите очакват, Samsung ще може да завземе още по-голям пазарен дял извън Китай, казва Нюман.

Анализаторите виждат светло бъдеще пред Samsung

Анализаторите виждат светло бъдеще пред Samsung

акциите могат да поскъпнат с над 50%, според някои прогнози