Представител на Министерството на търговията на САЩ през декември 2022 г. е предупредил Турция, че ако страната предоставя услуги на руски авиокомпании с американски самолети, ще последват глоби и дори затвор.

Вашингтон се опитва да повлияе на Анкара да спре тя полетите до и от Турция на американски самолети, собственост на руски авиокомпании. Това пише The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

По тяхна информация, миналия месец високопоставени американски служители са предупредили за последствията, ако турски структури предоставят услуги на руски (както и беларуски) авиопревозвачи, като зареждане на самолети с гориво и предоставяне на резервни части. Възможните санкции включват глоби, загуба на експортни лицензи, дори лишаване от свобода и др.

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Фактическите доставки за януари-март възлизат на 95 самолета

От американското министерството не са предоставили на изданието подробности по въпроса, но отбелязват, че водят разговори с чуждестранни авиокомпании, за да наблюдават спазването на наложените от САЩ ограничения за руски, беларуски и ирански авиокомпании.

Американската самолетостроителна компания Boeing спря техническото обслужване на самолети в Русия в началото на март миналата година, заради конфликта в Украйна.

С колко пътнически самолети разполага Русия

С колко пътнически самолети разполага Русия

Предвижда се доставка и на нови самолети за "Аерофлот"