Финландската компания за мобилни игри и анимационно студио Rovio Entertainment ще извърши първично публично предлагане на акции на борсата в Хелзинки, съобщава борсовият оператор Nasdaq.

Основният собственик Кай Хед, който притежава около 70% от компанията, както и някои от бизнес партньорите му ще предлоцат акции на стойност 30 млн. евро.

Финландското дружество не уточнява колко ще е общата стойност на продажбата. Според експерти тя може да достигне 1.68 млрд. евро.  

След години на падащи доходи, съкращения на работни места и преструктуриране, Rovio се върна на печалба през 2016 г., най-вече благодарение на филма Angry Birds и възстановените продажби на игри.

Големият печеливш от борсовата продажба най-вероятно ще е Кай Хед - чичо на съоснователя на дружеството Никлас Хед. Преди 10 години той вложи 1 млн. евро в прохождащата компания, а сега може да получи 1.18 млрд. евро. Части от Rovio притежават и инвеститорите в рисков капитал Accel Partners и Atomico.

Постъпленията от публичното предлагане могат да помогнат на компанията да финансира филма "Angry Birds Movie 2", планиран за 2019 г. Първият филм на компанията, издаден през миналата година, реализира около 350 млн. долара приходи.

Базираната в Еспоо, Финландия компания отчете 94% ръст на приходите за второто тримесечие - до 86.2 млн. евро, а продажбите на игрите също нарастват стабилно - с 65% до 61.3 млн. евро. Компанията се възползва от нова стратегия, която поставя повече фокус върху покупки и рекламиране в играта вместо платени изтегляния.

Компанията е основана през 2003 г. от трима студенти, учещи в Технологичния университет в Хелзинки, с идеята да бъде студио за разработка на мобилни игри.

В края на 2009 г. Rovio представя играта Angry Birds, която бързо се превръща в хит в мобилните игри и една от най-продаваните в App Store. Общите изтегляния са над 1 млрд., като 1/4 от тях са платени.

През март 2011 г. компанията набира 24 млн. долара финансиране от инвеститорите в рисков капитал от Accel Partners, Atomico и Felicis Ventures.