Това е сезонът в Ню Йорк, което означава, че на всеки няколко пресечки са изникнали миниатюрни вечнозелени гори. Продавачите на коледни елхи дойдоха в града.

Въпреки недостига на иглолистна дървесина, продавачите идват от цяла Северна Америка, за да спечелят допълнителни пари и да се изправят пред тълпите и студа. Пазарът е отворен за практически за всеки, тъй като за продажбата на коледни елхи по тротоарите на мегаполиса не е нужен лиценз.

Семейство Том и Мишел Гилмартин от Аляска държи щанд на 22-а улица и Девето авеню. През 2015 г. те продават около 500 дръвчета на сезон, печелейки около 14 долара на час, според AP.

Съпрузите Том и Мишел продават дръвчета в Манхатън от 21 години, а синът им Рори ги при дружава в пътуванията им още от бебе.

Снимка 392928

Източник: Getty Images

"Какво приключение, нали? Със сигурност чувстваме, че сме част от това място", казва Том пред Business Insider.

Двойката идва от Никиски, Аляска. И двамата работят в търговската риболовна индустрия. Том влиза в бизнеса с коледните елхи покрай сестра си, която от 30 години продава дръвчета в Манхатън.

Той започва да се занимава с коледни дръвчета по време на затишие в риболовния бизнес. "Нямаше какво да правя", разказва съпругът. Двойката има трудни моменти през първата си година в Манхатан, но те просто продължават да се връщат и постепенно свикват с работата.

Докато Рори е още малко дете, Мишел го носи на гърба си или го слага в бебешка люлка, прикрепена към щанда. Той израства, играейки сред купчините дървета - качвайки се върху тях или пълзeйки между редовете.

Снимка 392927

Източник: Getty Images

Сега, продажбата на дървета е като годишна празнична традиция за семейство Гилмартин. Семейството лети от Аляска до Филаделфия. Оттам те се отправят към къщата си в южната част на Ню Джърси, където съхраняват каравана с гигантски Дядо Коледа, кацнал отгоре.

После се събират в пикапа си Toyota и се отправят към Ню Йорк. Компанията, базирана в Бруклин, ежедневно подрежда техния щанд и им доставя нови дръвчета.

Семейството живее в кемпер и работи на 24-часов щанд в продължение на около 32 дни, започвайки в края на ноември. Те продават и се грижат за дръвчетата в продължение на 8 часа, спят на 4-часови смени, и използват баня и тоалетнa в близките аптека и хостел. "Даваме на хостела безплатно дърво, а те ни дават безплатен душ", разказва Том.

Снимка 392926

Източник: Getty Images

Мишел казва, че се наслаждава особено много да работи през нощта, "когато е тихо, светлините са навън и е красиво нощем". Когато щандът е по-малко натоварен, тя подкастря дръвчетата и прави фигури на елени от счупените клони.

Самите дръвчета идват от планините на Северна Каролина и Нова Скотия. Семейство Гилмартин продава елхите по около 20 долара. Според Том недостигът на коледни дръвчета е предизвикал скок на цените.

Въпреки това новите апартаменти в района донасят повече клиенти от всякога. "Хората искат да си вземат дърво за първата си година", отбелязва Том. Според него клиентите му се увеличават с 5% на година.

Снимка 392929

Източник: Getty Images

Тази година Мишел забелязва явна промяна в празничния дух на хората. "Хората са в по-добро настроение тази година", казва тя.

Любимата част от работата на семейство Гилмартин е взаимодействието с местната общност. "Говоря с всички", споделя Том.

След като празничната суматоха приключи, те ще се отправят обратно към къщата си в Ню Джърси, където ще прекарат Коледа, а след това ще се върнат в Аляска през януари. До следващата година.