Петролният гигант Shell започва първия си сондаж в дълбоките води на Черно море през първото тримесечие на 2019 година. Компанията е наелa сондажния кораб Noble Globetrotter II, който вече има опит с проучванията в района.

Сондирането, чиято цел е да открие залежи на петрол и природен газ, ще се извърши в блок "Хан Кубрат", който е разположен на 80 км от брега и на 120 км от Бургас в дълбоководната зона от 1200 до 1500 м на Черно море. Дейностите трябва да продължат между 70 и 90 дни.

Има ли нефт и газ в Черно море?

Има ли нефт и газ в Черно море?

Румъния вече добива и печели, България все още мечтае

"След приключване на периода на бездействие, единицата (корабът, б.р.) ще получава дневно заплащане, базирано на пазарния индекс или на новоустановената долна граница от 275 000 долара, което от двете е по-високо", казва в доклад офшорната сондажна компания Noble Corporation, която е собственик на кораба.

Плавателният съд ще бъде нает от Shell до началото на септември 2023 г., а дневната му тарифа ще бъде коригирана на всеки 6 месеца до приключването на договора, пише SeeNews.

Започва третият проучвателен сондаж в черноморското находище "Хан Аспарух"

Започва третият проучвателен сондаж в черноморското находище "Хан Аспарух"

Total България се ангажира да изследва пълния потенциал на блока

В началото на миналата година Shell обяви намерението си да започне серия от проучвателни сондажи в блок "Хан Кубрат" в българския сектор на Черно море в края на 2018 г. или през 2019 г. Блокът се простира на площ от 6 893 кв. км и ce нaмиpa в южнaтa чacт нa бългapcĸата черноморска акватория.

Намерението за сондажи в блока стана ясно още в края на януари 2018 г. Тогава от компанията обявиха, че очакват реалните дейности да се случат до края на годината или началото на 2019 г.

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

Проучването на блок "Силистар" е приключило на 5 януари

По-късно през 2018 г. австралийската компания Woodside Energy придоби 30% дялово участие в "Хан Кубрат".

"Тази възможност е насочена към нововъзникваща петролна и газова провинция, близо до съществуващата инфраструктура и пазари", каза тогава Woodside Energy, добавяйки, че в ход е планирането на сондажи през второто тримесечие на 2019 г.

"Хан Кубрат" всъщност е бившето находище "Силистар", което Shell проучва в последните години, но без ясен резултат. Блокът бе прекръстен през 2017 г., когато правата за проучване бяха прехвърлени на Shell International Exploration and Development Italia от базираната в Нидерландия Shell Exploration and Production.