Рисковият инвеститор от Флорида Майкъл Шварцман и брат му Джералд се признаха за виновни за участие в схема за търговия с вътрешна информация около борсовия дебют на социалната мрежа Truth Social на Доналд Тръмп, съобщават световните агенции.

По предявеното от федерални прокурори обвинение се предвижда максимална присъда от 20 години затвор.

Как социалната мрежа на Тръмп го направи двойно по-богат

Как социалната мрежа на Тръмп го направи двойно по-богат

Балон ли е Truth Social

Братята Шварцман бяха арестувани през юни по подозрение, че са получили поверителна информация за готвеното излизане на Trump Media & Technology Group на борсата чрез сливане с друга компания - DWAC. През октомври 2021 г. Тръмп обяви, че действително планира такъв ход. Тогава подсъдимите и трето лице - Брус Гарелик от борда на DWAC, са спечелили над 22 млн. долара.

Освен това, те са предали информацията и на свои приятели и служители, които също са успели да си купят ценни книжа преди официалното обявление.

Социалната мрежа на Тръмп продължава да губи пари

Социалната мрежа на Тръмп продължава да губи пари

Политическата популярност не се превръща лесно в успешен бизнес

През миналата седмица най-накрая Truth Social стъпи на Уолстрийт, като силният (и донякъде необясним заради намаляващия брой потребители на социалната платформа) старт докара над 4 млрд. долара на бившия президент.

Не е единственият скандал

Trump Media & Technology Group наскоро подаде съдебен иск срещу двама от съоснователите си, за да премахне техните дялове в многомилиардната компания.

Става дума за Анди Литински и Уес Мос, които бяха и участници в шоуто на Тръмп по NBC "Стажантът". В искасе твърди, че те са взели редица "безразсъдни и разточителни решения", които са причинили значителни щети на компанията.