Забравете Reddit - най-голямото IPO на социална мрежа през 2024 г. се очертава да бъде това на създадената от Доналд Тръмп платформа Truth Social. Този борсов дебют, обаче, е колкото успешен, толкова и странен... и рисков.

Trump Media & Technology Group финализира сливането си с Digital World Acquisition Corp. и стана публична компания с борсов символ DJT. Акциите на общото дружество направиха няколко скока с двуцифрен процент в началото на седмицата и достигнаха цена от над 75 долара. Това са над 350% ръст през последните 6 месеца.

Година преди изборите Доналд Тръмп отново има достъп до Facebook и Instagram

Година преди изборите Доналд Тръмп отново има достъп до Facebook и Instagram

Бившият американски президент отново има глас в ключовите онлайн трибуни

Даже при по-ниската цена от около 50 долара във вторник, пазарът оценяваше компанията зад Truth Social на 14 млрд. долара. За сравнение, Reddit - една от водещите платформи с хиляди тематични форуми и милиони потребители, беше оценена на 6,4 млрд. долара при своя борсов дебют преди седмица.

За Доналд Тръмп, който притежава 79 млн. акции, всичко това означава повече от два пъти по-голямо лично богатство в сравнение със същото време на миналата седмица и попадане в списъка на Bloomberg на 500-те най-богати хора на планетата. Последното е условно, тъй като вероятно договорни клаузи не позволяват на бившия президент да се разпорежда свободно с акциите си.

Защо това не е добре?

На пръв поглед няма изненада в това, че един популярен (особено в социалните мрежи) политик и опитен предприемач е застанал зад успешна онлайн платформа. Въпросът е колко успешна всъщност е тази платформа.

След баталните сцени в центъра на Вашингтон от началото на 2021 г. с фенове на Тръмп в главната роля, загубилият президентските избори републиканец беше изгонен от всички основни социални мрежи. Нови играчи в консервативния онлайн спектър като Gab и Rumble се опитаха да го привлекат, но той така и на стана част от активните им потребители - поне не и по начина, по който изглеждаше, че буквално управлява Америка през Twitter, докато беше в Белия дом.

Световните пазари се подготвят за евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом

Световните пазари се подготвят за евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом

Пет точки на "възпламеняване" на глобалната икономика, коментира Reuters

В крайна сметка Truth Social се появи през 2021 г., като много от функционалностите ѝ наподобяха именно Twitter. Въпреки активното присъствие на Тръмп в нея, към момента тенденцията ѝ е низходяща - към февруари активните ѝ iOS и Android потребители в САЩ са били едва 494 000 по данни на SimilarWeb, което е спад с цели 51% на годишна база. Приходите за първите 9 месеца на 2023 г. са едва 3,4 млн. долара, а загубите - цели 49 млн. долара.

Не помага и фактът, че Truth Social има един основен актив - потребителят Доналд Тръмп, който все пак е един 77-годишен човек, който освен това е разследван за куп закононарушения.

Социалната мрежа на Тръмп продължава да губи пари

Социалната мрежа на Тръмп продължава да губи пари

Политическата популярност не се превръща лесно в успешен бизнес

"Бизнесът не изглежда да струва кой знае колко - няма доказателства, че това ще стане голяма и силно печеливша компания. В сериозна степен съм убеден, че цената на акциите ще падне до 2 долара и по-малко, ако компанията изгори парите, които е натрупала след сливането", коментира проф. Джей Ритър от Университета на Флорида коментира пред CNN. Според него сегашната цена от над 75 долара няма връзка с реалността.

Според професора по право от Йейл Джонатан Мейси цената на акциите "със сигурност е балон". Проблемът при балоните е, че е много трудно да се прецени кога ще се пръсне.

Най-политизираното IPO в историята

Според Ритър в случая виждаме ситуация, подобна на тази с GameStop, AMC и други meme акции, "напомпани" от малки инвеститори. Поредица от такива координирани в социалните мрежи акции удариха сериозно големи хедж фондове, които залагаха срещу изпадналите в затруднение някогашни големи компании.

Сега е възможно мотивацията да е по-скоро политическа. Има обаче и друг прочит - много опортюнисти може да залагат на победа на Тръмп на изборите през ноември. Според IPO експерта от Renaissance Capital Матю Кенеди е възможно да сме свидетели именно на масово залагане за връщането на републиканеца в Белия дом: "Ако той спечели, вероятно truth Social ще стане основен канал на комуникация на държавния глава".

Тръмп торпилира Meta: Нарече Facebook "враг на народа"

Тръмп торпилира Meta: Нарече Facebook "враг на народа"

Той вече не подкрепя забраната на TikTok в САЩ

А ако не спечели? Тогава очакванията на експертите са за челен удар с реалността - инвеститорите да се окажат притежатели на акции на една малка и социална мрежа със затихващи функции.

Впрочем, Тръмп е използвал борсовия символ DJT и преди - за компанията Trump Hotels and Casino Resorts. Това беше и последната му компания с борсов дебют - през 1995 г. Тя фалира през 2004 г. Дали това е на късмет?