Инвеститорите се подготвят за възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом, след като Супер вторник потвърди , че изборите в САЩ през ноември ще го изправят срещу действащия президент Джо Байдън.

По-долу са пет точки на "възпламеняване" на глобалната икономика, които са на фокус за световните пазари, коментира Reuters.

Световната търговия

Всяко засилване на търговското напрежение между САЩ и други големи икономики може да разтърси световните пазари на акции, които сега се търгуват близо до рекордно високи нива.

Политиците в ЕС са загрижени , че Тръмп може да наложи отново мита върху вноса на европейска стомана и алуминий, спрени от Байдън, или да насочи вниманието си към автомобилите или ограниченията на ЕС върху големите американски технологични компании.

Тръмп казва, че ще обмисли 60% мита върху китайските стоки , ход, според оценки на Capital Economics - заедно с по-стриктно прилагане на митата - това може да намали до 0,7% от БВП на Китай .

По време на последното си президентство Тръмп наложи мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Те останаха на мястото си и при Байдън.

Двустранната търговия първоначално намаля, но се повиши по време на пандемията от COVID-19 в търсенето на електроника в САЩ, достигайки рекорд през 2022 г. от 690,6 милиарда долара. Оттогава се забави поради въздействието на митата и напрежението, разпалено от войната в Украйна.

"В Китай има много лоши новини, но нищо подобно толкова сериозно", каза ръководителят на макростратегията на State Street Майкъл Меткалф, имайки предвид 60% мита за Китай.

Юанът и акциите на Китай , засегнати от застойната икономика на страната, може да пострадат.

Урок по история

Историческият опит подсказва, че американските акции най-вероятно ще завършат годината положително, независимо кой ще спечели.

Това не означава, че американските пазари няма да имат неравностойно и нееднозначно движение. В края на краищата един разделен Конгрес може да притъпи политическите планове и на двамата кандидати. Очаква се Байдън да продължи да се фокусира върху възобновяемата енергия, Тръмп е по-вероятно да отмени субсидиите за електрически превозни средства и да се съсредоточи върху разширяване на данъчните облекчения. "Ако Тръмп тръгне към курс за отмъщение, това може да отслаби долара, да увеличи инфлацията и да доведе до по-висока доходност на облигациите и по-ниски инвестиции", каза Джоузеф Калиш, главен макро стратег в Ned Davis Research.

Изглежда, че валутните пазари вече очакват по-висока волатилност, като обемът на опциите за евро/долар, изтичащ в деня след изборите, е почти четири пъти по-висок от обикновено, казва Societe Generale.

Залагане на отбраната

Потенциалното завръщане на Тръмп може да увеличи спешността в Европа за изграждане на по-силен военен капацитет, добавяйки гориво към ралито, което доведе до удвояване на стойността на запасите за отбрана през последните три години.

Инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. превърна отбраната от забранена зона заради опасенията на ESG в популярна търговия.

За първи път от края на Студената война Германия изпълни целта на НАТО за разходи за отбрана от 2% от БВП. Други също са настроени да постигнат целта. И все пак това може да не е достатъчно.

Тръмп намекна, че няма да защитава съюзници, които не харчат достатъчно за отбрана - и дори би насърчил Русия да ги атакува.

"До голяма степен щетите са нанесени и предположението за помощ от САЩ вече не е безопасно", каза Ник Кънингам, анализатор в компанията за капиталови изследвания Agency Partners.

Авиокосмическата промишленост и отбраната са най-популярният европейски сектор за глобални фондове, казва Morgan Stanley, с разпределения четири пъти по-високи от референтната тежест, издигайки сектора до рекордно високи нива. Говоренето за съвместно издаване на облигации за финансиране на разходите за отбрана също нараства.

Дългът на Украйна

Несигурното финансово бъдеще на Украйна е в залог на изборите в САЩ. Помощта от Вашингтон виси на косъм, след като законопроект, който може да осигури милиарди долари, попадна в разногласна политика.

Тръмп призова за деескалация във войната Русия-Украйна и се оплака от милиардите, похарчени досега.

Това се случва, когато Украйна трябва да сключи дългово споразумение с притежателите на международни облигации, които са се съгласили на мораториум за плащане, който изтича през август.

През последните две години международният дълг на Украйна се представя по-слабо от други подобни страни си и според анализаторите несигурността при изборите в САЩ добавя допълнителен натиск.

Песо Барометър

Мексиканското песо отдавна е ветропоказател за влиянието на политиката на САЩ върху развиващите се икономики.

Победата на Тръмп през 2016 г. доведе до спад на песото с 8% за една седмица, поражението му през 2020 г. подхрани рали от 4%.

Въпреки това, досега инвеститорите все още не са направили своите залози за това как ще се справи валутата след вероятния реванш през ноември.

За да добави още повече сложност, Мексико има свои избори на 2 юни. Управляващата лява партия МОРЕНА води в анкетите, сочейки приемственост.

За гласоподавателите в САЩ имиграцията и граничният контрол са важни належащи въпроси, показват някои проучвания. Анализаторите отбелязват, че досега Тръмп не е превърнал търговските отношения с южната си съседка в ключов въпрос на кампанията.

"Докато наближаваме изборите от двете страни на границата, очакванията за приемственост на политиката в Мексико и ниската несигурност по отношение на търговските отношения между САЩ и Мексико могат да смекчат нестабилността на чуждестранната валута", каза Педро Кинтанила-Дик, старши стратег за нововъзникващи пазари, UBS Global Wealth Management.