От сръбската строителна компания Millenium Team заявиха, че са закупили фалиралата белградска фирма Danube Riverside, която беше собственик на емблемата на Югославия - хотел Jugoslavija. Новият инвеститор има за цел да вложи €400 милиона в развитието на хотела през следващите четири години, пише SeeNews.

"С първоначална инвестиция от над €42 милиона ние завършихме придобиването на цялата локация на бившия хотел Jugoslavija", обявиха от Millenium Team.

Емблема на Югославия е на тезгяха: Струва най-малко 27 милиона евро

Емблема на Югославия е на тезгяха: Струва най-малко 27 милиона евро

Хотел Jugoslavija е собственост на фалиралата компания Danube Riverside

Както Money.bg писа в края на февруари, сръбската Агенция за надзор на несъстоятелността обяви за продажба един от най-известните хотели в Белград. Именно това беше и основният актив на обявената в несъстоятелност компания Danube Riverside.

Снимка 654327

Източник: GettyImages

Началната тръжна цена беше в размер на €27,1 милиона, а оценката на имота беше двойно по-висока - €54,2 милиона.

Търговският съд в Белград стартира производство по несъстоятелност срещу Danube Riverside през ноември 2021 г., като банкрутът на компанията беше официално обявен през май 2022 година.

Снимка 654326

Източник: GettyImages

В какво се превръща старият хотел?

На мястото на Jugoslavija новият инвеститор ще изгради модерен жилищно-бизнес комплекс, както и нов хотел от висока категория. Именно общите инвестиции в този бизнес проект през следващите 4 години възлизат на над €400 милиона.

Новият собственик на терена е голямакомпания от строителната индустрия, която лазвива бизнес повече от две десетилетия. Фирмата участва в големи инфраструктурни проекти, сред които метрото в Белград и Националния стадион. Участва и в проекти за изграждане на газопроводи и градска газификация.

Хотел Jugoslavija, разположен близо до река Дунав, е построен през 1969 година и разполага с 476 стаи и със 7 апартамента. Той беше частично разрушен от бомбардировките на НАТО през 1999 година.

Jugoslavija е изключително амбициозен за времето си проект и освен това е образец на следвоенната югославска архитектура. Строителството започва още през 1948 г., но заради икономическата криза, последвала "раздялата" с СССР, работата е стопирана за години.

Тя е възобновена едва през 1960 година и Jugoslavija отваря врати през 1969 година, като най-големия и модерен хотел в СФРЮ. Нарежда се в челната петица на Европа като капацитет и външен вид.

САЩ и ЕС поставят в "черен списък" част от бизнеса в Сърбия

САЩ и ЕС поставят в "черен списък" част от бизнеса в Сърбия

Санкционирани са както компании за износ, така и физически лица