Lufthansa отменя поне 414 полета във вторник заради стачка на осем германски летища, включително във Франкфурт и Мюнехн, съобщиха оттам.

Сред отменените полети има и такива от и до летище "София" в България. Стачката започва в 1 часа българско време през нощта на 15 януари и ще продължи до 8 часа вечерта на същия ден. В този времеви отрязък има три кацащи полета на компания - два от Мюнхен и един от Франкфурт, както и пет излитащи към София - три от Мюнхен и два от Франкфурт.

Общо 386 европейски полета са отменени, както и 28 интерконтинентални.

Стачката ще засегне и Хамбург, Ханове, Бремен, Дрезден, Лайпциг и Ерфурт. Тя е дело на синдиката Ver.di, който настоява за по-високи заплати на служителите, които отговарят за сигурността и охраната.

"Тъй като работодателите не показват желание за по-добри условия, удължаването на предупредителните стачки е наложително", казва Уте Кител, член на борда на синдиката. Следващи разговори ще има на 23 януари.

Lufthansa вече заяви, че пътниците, които имат билети за 15 януари, могат да ги заменят безплатно с такива с дати до 20 януари.

Засегнати ще бъдат и пътниците на други авиокомпании, включително Air Canada, Ethiopian Airlines, Scandinavian Airlines, TAP Portugal и United Airlines.