Турската компания Koc Holding обяви, че е анулирала договора си с автомобилния гигант Ford Motor и южнокорейския производител на батерии LG Energy Solution за съвместна фабрика е за производство на батерийни клетки за търговски електромобили. По този начин строежът на планираната гигафабрика е замразен, събощават турските медии, цитирайки официално изявление на Koc Holding.

Трите компании подписаха необвързващо споразумение през февруари за създаване на едно от най-големите в Европа съоръжения за батерии за електрически лекотоварни автомобили близо до турската столица Анкара.

Снимка 613767

Източник: money.bg

"Като се има предвид сегашното темпо на приемане на електрическите коли, моментът не е подходящ за инвестиция в батерийни клетки. Ford и Koc Holding ще останат ангажирани да подкрепят производството на електрически превозни средства в завода на Ford Otosan в Коджаели и ще оценят потенциалните инвестиции в батерийни клетки в бъдеще в съответствие с динамиката на пазара", коментират от Koc Holding.

Търсенето на електромобили в Европа намаля: VW се отказва от изграждането на гигафабрика

Търсенето на електромобили в Европа намаля: VW се отказва от изграждането на гигафабрика

Имаше вероятност големият завод да бъде изграден в Чехия

Съвместното предприятие Ford Otosan произвежда микробуси Transit и трябваше да започне производството на електрически версии през следващата година. Заводът също така ще сглобява електрически ванове за Volkswagen като част от индустриалното партньорство на двата автомобилни производителя.

LGES доставя батерии от своя завод в Полша за Ford Mustang Mach-E и E-Transit. От LGES добавят, че трите компании взаимно са се съгласили да отменят плана за гигафабриката, заради слабият интерес от страна на клиентите към електрическите автомобили.

В началото на ноември германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че отлага вземането на решение за определяне на конкретна локация за строеж на четвърта фабрика за батерии в Европа. Причината: търсенето на електромобили на Стария континент изостава. Това заяви ръководителят на компанията Оливер Блуме, цитиран от Reuters.

От Volkswagen разглеждаха няколко локации за изграждането на гигафабрика в Европа, след като отложи избора на терен с една година. В списъка с държави се открояваха Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Ердоган предложи на Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Ердоган предложи на Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Срещата се е състояла в Ню Йорк