Мексиканският производител на хляб и хлебни изделия Bimbo обяви намеренията си да разшири своето присъствие в Румъния, като придобие втората по големина компания в сектора - Trei Brutari, информира румънската икономическа медия profit.ro. Това се случва година след първата успешна сделка по поглъщането на местния лидер Vel Pitar на стойност 200 млн. евро.

Trei Brutari, собственик на най-популярната марка хляб в страната Boierească, е в топ 5 на най-големите производители и търговци на хляб в страната. Компанията разполага с 3 завода в градовете Търговище, Яш и Бузъу и е работодател на над 400 души. За миналата година дружеството е обявило оборот от 35 млн. евро и нетна печалба от 8 милиона, което представлява повече от 2 пъти ръст на годишна база.

"Хебър" ЕООД - пловдивският производител на хляб, който захранва 10 чуждестранни пазара

Пловдивският хлебар, който захранва 10 чуждестранни пазара

Компанията инвестира €15 милиона в ново производство

Настоящата сделка обхваща общо 4 компании, като сумарният им годишен оборот е 60 млн. евро. Част от придобиването са и 3 франчайза, собственост на известния румънски бизнесмен Андрей Симинел. Първият от тях е компания, която управлява един от най-новите заводи за хляб в Крайова, който произвежда и дистрибутира марките Maritza и Kira, с общ годишен оборот малко повече от 1 млн. евро.

Снимка 664797

Източник: iStock

Objectives, носител на франчайза на Vel Pitar в Браила, който миналата година инициира процедура по изграждането на производствени мощности в Констанца също е част от сделката. Бизнесът й възлиза на над 1,4 млн. евро. Последният субект на придобиването е собственикът на пекарна в Думбравица, Тимишоара - Strategic Ventures, чийто оборот е приблизително 420 хил. евро.

Латиноамериканският гигант Bimbo присъства в 35 държави на 4 континента. От 2010 г. насам се утвърждава като световен лидер в производството на хляб и хлебни изделия. Bimbo по целия свят създава повече от 10 000 продукта и разполага с една от най-добре развитите дистрибуторски мрежи. За отминалата година приходите на компанията надхвърлят 22 млрд. долара.

България си връща пазарите на пшеница - 4 млн. тона износ към началото на януари

България си връща пазарите на пшеница - 4 млн. тона износ към началото на януари

При всички останали зърнени земеделски култури търговията върви изключително слабо