Глобалните продажби на полупроводници през август се увеличиха с 0,1% до 47,4 милиарда долара в сравнение с 47,3 милиарда долара през същия месец на миналата година. В същото време спрямо юли тази година те намаляват с 3,4%, се казва в изявление на Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA).

"Ръстът на продажбите на полупроводници в световен мащаб спря през последните месеци и месечният процентен спад в продажбите беше най-големият от февруари 2019 г. Продажбите в Европа надминаха всички регионални пазари, докато в Китай те показаха най-голям спад. ", каза президентът и главен изпълнителен директор на SIA Джон Нойфер, цитиран в съобщението.

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски технологични корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC

Продажбите на микропроцесори през последния месец на лятото в Северна и Южна Америка са се увеличили с 11,5% спрямо август миналата година, в Европа с 14,9%, в Япония - със 7,8%. В същото време в Китай те са намалели с 10%, в Азиатско-тихоокеанския и други региони - с 2,9%.

Продажбите на чипове спрямо юли в Северна и Южна Америка са намалели с 2,8%, в Япония - с 1,4%, в Китай - с 4,9%, в Азиатско-тихоокеанския регион и други региони - с 4,3%. Междувременно в Европа те са се увеличили с 1,5%.

Монопол: Защо почти всички чипове се произвеждат в 4 държави?

Монопол: Защо почти всички чипове се произвеждат в 4 държави?

Тайван, Южна Корея, Китай и Япония произвеждат 80% от цялата такава продукция

Организацията SIA представлява около 99% от американската полупроводникова индустрия и около 66% от производителите на чипове от други страни.