Шведската банка Handelsbanken се изтегля изцяло от балтийския пазар и затваря всичките си клонове в Литва, Латвия и Естония. Това е втората чуждестранна финансова институция след Danske Bank за последните няколко месеца, която обявява, че се изтегля от региона.

След десетилетие присъствие в трите държави Handelsbanken посочва в официалната си позиция, че ще преустанови поетапно дейността си в региона.

"Въпреки прилаганите мерки за повишаване на ефективността, бизнесът ни в региона не се представя задоволително. Рентабилността е твърде ниска, докато разходите са прекалено високи", посочват от финансовата институция, цитирани от Emerging Market.

Скандалът с Danske Bank се разраства

Корупционният скандал, разтърсил една от най-малко корумпираните държави в света

Според обвиненията става въпрос за "изпирането" на над 9 милиарда долара

През февруари от Danske Bank също съобщиха, че излизат от балтийския пазар. Тази новина излезе след разразяването на скандала в Естония за пране на пари през местното подразделение на банката.

Норвежките Nordea Bank и DNB също обявиха преди малко повече от половин година, че ще продадат местния си джойнт венчър Luminor на група, ръководена от американската Blackstone.

Ръководителите на местните банки в Естония и Латвия изразиха притесненията си относно факта, че скандинавските кредитори излизат от пазара. По техните думи изтеглянето им ще има "дестабилизиращ ефект" върху местната банкова система.

Закъсалата Danske Bank продава пенсионен бизнес за $288 милиона

Закъсалата Danske Bank продава част от бизнеса си за $288 милиона

Продаденото звено има стотици хиляди клиенти