Зимните ни курорти Банско и Боровец отчитат все повече "анулирани резервации". След ограниченията в пътуването заради пандемията през зимата на 2021-а и 2022 година, този път туристи се отказват от резервираните си почивки заради капризите на времето и по-точно липсата на сняг, пише СЕГА. Подобно е положението в цяла Европа, където също няма добри условия за каране на ски.

Хотелиери от Банско, Боровец и Добринище се жалват, че заради топлото време не може да се разчита на оръдията за изкуствен сняг, които създават покривка при температури под нулата. За да не губят клиенти, хотелиерите презаписват почивките на български и чуждестранни туристи за края на януари, февруари и дори март, за когато се очаква да има сняг.

Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

С нови, по-високи цени: Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

Класация на Post Office Travel Money

Прогнозата за застудяване в средата на януари, когато може да падне сняг и в допълнение да се пуснат оръдията за изкуствена покривка, дават донякъде надежди на българските зимни курроти, че сезонът няма да бъде изцяло на загуба. Все още обаче всичко е в сферата на вероятностите. 

Добрият пример

Към момента Пампорово е зимният курорт у нас, който успява да удъри положението. Родопският ски курорт се оказва един от малкото в Европа с отворен ски център. В него работят 7 писти и 5 лифта.

"Курортът е пълен и няма отменени резервации, като сме пълни и за този и следващия уикенд", обяви пред TravelNews Таня Маринова - маркетинг директор на "Пампорово" АД.

Чужди туроператори са пренасочили чартъри от другите курорти към Пампорово - най-вече с британски и ирландски туристи.

На този фон в края на изминалата 2022 година  България отново оглави класацията на Post Office Travel Money за най-изгодните ски курорти в Европа, както беше и през по-голямата част от последното десетилетие. Важно е да отбележим, че общата цена на ски почивката у нас е изчислена на базата на цената на шестдневна ски карта и наем на ски/обувки за един човек плюс ски училище (пет-шест половин дни), набор от напитки и обяд на пистите.

Боровец е най-изгодният ски курорт за възрастни скиори, като престоят в първият български курорт според класацията струва £506.03 (1152.18 лева), за сравнение през 2021 година година сумата е била с близо 16.5% по-ниска или £434.51 (989.34 лева).

Пиринският курорт Банско предлага най-добрата цена за четиричленно семейство в Европа - £1,547.56 (3523.65 лева). Тази сума се увеличава на годишна база с около 14% или с £189.39 (431.22 лева). Банско влиза в челната тройка и на най-изгодните курорти за възрастни скиори - с общи разходи от £537.08 (1222.88 лева), въпреки че общата сума за 6-дневния престой се увеличава с 10% спрямо зимния сезон на 2021 година.

Цените са подобни и тази зима. Остава само да натрупа сняг, да се задържи и да се запълнят многото вече отменени резервации за почивка. Добрата новина за Банско вече дойде по време на публикуването на тази статия - в ски курорта най-сетне заваля.

България е третият най-голям износител на ски в ЕС

България е третият най-голям износител на ски в ЕС

Страната ни е изнесла 630 800 чифта ски и индивидуални сноубордове