Японският индустриален концерн Toshiba Corp. прогнозира чиста загуба от 1,01 трилиона йени (9,13 милиарда долара) за финансовата 2016 година. Това се посочва в съобщение от компанията, цитирано от БТА.

По-рано днес стана известно, че дъщерната й компания Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric Co.) е подала документи за фалит. Процедурата ще се извършва по член 11 от закона за фалитите в САЩ. Така японската компания официално ще излезе от американския пазар на АЕЦ.

Кризата в Toshiba се задълбочава

Кризата в Toshiba се задълбочава

Акциите на компанията поевтиняха

Тошиба придоби Уестингхаус през 2006 г. с много фанфари, превръщайки ядрената енергия във важна част от своята бизнес стратегия, припомня Асошиейтед прес.

След аварията във "Фукушима-1" през март 2011 година Тошиба обаче започна да изпитва затруднения заради отказа от строителството на нови атомни обекти в Япония и спад на поръчките в чужбина.

Кризата се задълбочи, след като през 2015 година подразделението Уестингхаус електрик придоби американската компания за ядрени реактори Стоун енд Уебстър (CB&I Stone & Webster). Свързаните с това разходи нараснаха в пъти след приключване на сделката в сравнение с предварителните оценки, което доведе до мащабни загуби, уточнява ТАСС.

Миналия месец Тошиба обяви, че предвижда рекордно отписване на активи за 712,5 милиарда йени (6,2 милиарда долара) в бизнеса с ядрена енергия в САЩ. След това бе принудена да отложи два пъти - веднъж през февруари и веднъж през март - публикуването на тримесечните резултати заради "натиск" в Уестингаус около изкупуването.

Toshiba продава най-доходоносния си бизнес, за да оцелее

Toshiba продава най-доходоносния си бизнес, за да оцелее

Компания търси свеж ресурс на фона на серизни финансови проблеми

Очакваната загуба за април-декември 2016 година е 500 милиарда йени (4,3 милиарда долара), а за цялата финансова година може да достигне 1 трилиона йени.

Японската компания планира да отдели основния си бизнес с флаш памет и да продаде дял в сектора, за да събере средства за покриване на загубите.