Делът на печалбата на Apple на световния пазар е намалял от 88% до 83% през първото тримесечие на 2016 година, изчисляват от анализаторската фирма Canaccord Genuity.

И ако тези данни говорят за доминацията на производителя на iPhone по отношение на приходите, те показват и нещо друго - малко по малко конкурентите на компанията успяват да свият нейния дял за сметка на своя.

Експертите прогнозират, че акциите на Apple ще поскъпнат до 180 долара на фона на очакванията за солидни продажби през 2018 година.

Но преди пускането на новите смартфони през тази година американският производител може да е изправен пред трудности. При това те ще дойдат от най-големия конкурент на Apple.

От Canaccord смятат, че Samsung ще подобри резултатите си и ще успее да "отхапе" от парчето на американския гигант. От друга страна други играчи като Sony и LG ще ограничат загубите си за сметка на производителя на iPhone, пише CNBC.

Специалистите обръщат внимание и на друга марка, която по продажби настига лидерите на пазара, но по печалба все още изостава. Китайската Huawei все още не отчита впечатляващи приходи, но вече проби на пазара в САЩ с предлагане на продуктите си на онлайн платформи, като Best Buy и Amazon.

Експертите изчисляват, че продажбите на Apple ще се забавят през август преди представянето на новите модели телефони през септември.