Най-големият производител на микрочипове по заявка в света ще повиши цените с 20 процента, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Ходът означава, че потребителите скоро може да плащат повече за джаджи.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) планира да увеличи цените на най-модерните микрочипове с около 10 процента, докато за по-опростените модели, използвани от автомобилните производители например, повишението ще е около 20 процента. Увеличението на цените ще влезе в сила в през тази или следващата година. TSMC отказва коментар.

Увеличението идва в момент, в който светът изпитва остър недостиг на чипове, който засегна компании като Apple и Toyota. То има две цели: от една страната по-високите цени намаляват търсенето и увеличават предлагането за клиентите, които нямат избор. В дългосрочен план по-високите цени пък ще помогнат на TSMC да инвестира по-агресивно в разширяване на капацитета си. Компанията вече съобщи, че планира да вложи $100 млрд. през следващите три години в нови заводи, оборудване и развойна дейност.

По-високите цени ще бъдат платени от потребителите, освен ако компаниите не решат да ги преглътнат и да намаляват своя марж.

Мощта на TSMC дава на компанията по-голяма възможност отколкото на повечето доставчици да диктува цените. Тя отговаря за повече от половината пазар по приходи и произвежда над 90% от най-модерните и ефективни чипове.

Анализатори прогнозират, че увеличението ще повиши приходите ѝ с 10-15%, а печалбата - с 20-30%.

TSMC вече е най-скъпата азиатска компания

TSMC вече е най-скъпата азиатска компания

Регулаторните удари в Китай свалиха оценките на гиганти като Tencent и Alibaba