Алтернативата на таксиметровите услуги Uber направи историческа промяна в политиката си спрямо шофьорите във Великобритания. От днес, 17 март, компанията започва ги третира като служители с пълни права, вместо като самонаети лица. Над 70 000 шофьори на Острова ще имат гарантирана поне минимална работна заплата и платен отпуск, а много от тях ще получат право на пенсия. Във Великобритания минималната национална ставка е 8 паунда и 72 пенса на час, или около 12 долара.

Uber обяви, че ще приеме минималното часово заплащане за основа, а не за таван

Това означава, че 1 час зад волана ще се заплаща поне по 8 паунда и 72 пенса, но без да има ограничения колко още може да получи даден шофьор с допълнителни курсове. Компанията съобщи още, че на всеки две седмици ще разпределя празнично възнаграждение. Вместо да плаща за отпуск, Uber ще плаща над заплатата около 12% повече за всеки час, изработен в определен период от време.

Uber си отдъхна: продължава дейност в Лондон

Uber си отдъхна: продължава дейност в Лондон

Компанията отново бе заплашена да остане без лиценз

Как се стигна до промяната?

Uber изгуби битката пред Върховния съд на Великобритания през февруари 2021 г. Тогава съдът реши, че компанията трябва да третира шофьорите си като служители. Тоест, те трябва да имат гарантирани минимални права срещу положения труд.

Дали тази промяна ще се отрази на всички фирми за споделено пътуване?

Някои от най-големите компании за доставки по домовете например използват същия модел като Uber. Велосипедисти и скутер-доставчици са независими контрактори. Вече се говори обаче, че нещата съвсем скоро ще се променят и за тях.

Колкото до Uber, компанията от години е под натиск и от европейските законодатели да подобри правата на работниците си.