Американската авиационна администрация (FAA) провежда разследване за това дали служители на Boeing не са фалшифицирали документацията на произвеждани от компанията пътнически самолети, съобщава CNN. Изяснява се дали въобще са били провеждани конкретни проверки на качеството на сглобките.

През април от компанията сами са уведомили FAA, че е възможно да са били пропускани инспекции при чисто нови машини модел 787 Dreamliner. Става дума за оглед на връзката между крилете и фюзелажа, който вероятно е бил фиктивен.

Инженер от Boeing: От завода излизат дефектни самолети

Инженер от Boeing: От завода излизат дефектни самолети

Сам Салехпур има сериозни опасения за безопасността на моделите 777 и 787

Според ръководителя на програмата в Boeing това е нарушение на вътрешните правила от страна на конкретни служители и няма непосредствен риск за безопасността на полета. Те ще бъдат наказани, а поощрение ще получи техният колега, който е подал сигнал за лошата практика.

Сега в ход е обследване на все още недоставените самолети и се подготвя план за проверката на тези бройки Dreamliner, които вече летят.

Приходите на Boeing от продажби на граждански самолети паднаха с 31%

Приходите на Boeing от продажби на граждански самолети паднаха с 31%

За първото тримесечие американският концерн е имал само 83 доставки на самолети

Това е пореден удар по реномето на Boeing. Компанията беше разтърсена от вътрешни скандали и стана обект на разследвания, след като от фюзелажа на неин пълен с пътници 737 Max се откъсна голямо парче по време на полет. Инцидентът, който по чудо не предизвика трагедия във въздуха, показа, че в преследване на все по-големи печалби Boeing са направили редица компромиси с безопасността и качеството на своите самолети.