Американският концерн Boeing Co. - един от най-големите в света производители на авиационна, космическа и военна техника - намали нетната си загуба с 16,5% за първото тримесечие. Както съобщават от компанията, нетната й загуба за периода януари-март е 355 милиона долара, или 56 цента на акция, в сравнение с 425 милиона долара, или 69 цента на акция, през същия период на миналата година.

Общите приходи на Boeing за тримесечието са спаднали с 8% до 16,57 милиарда долара, спрямо 17,92 милиарда долара за същия периода на миналата година.

Приходите в сегмента конкретно на гражданските самолети през тримесечието се сринаха с 31% на годишна база до 4,65 милиарда долара, а доставките намаляха с 36%, до 83 самолета. За същия период, Boeing получи 125 нови поръчки, включително поръчка за 85 самолета 737-10 от American Airlines.

Продажбите на подразделението за отбрана и космически технологии през януари-март обаче са нараснали на годишна база с 6% - до 6,95 милиарда долара. А приходите в сектора на услугите са се увеличили със 7% и са достигнали над 5 милиарда долара.

От началото на годината досега обаче, пазарната капитализация на корпорацията Boeing се е сринала с повече от 35% - до 103 милиарда долара, докато за същия период борсовият индекс Dow Jones е нараснал с 2,2%.

Авиокомпанията с най-много самолети Boeing 737 MAX 9 завърши първото тримесечие с нетна загуба

Авиокомпанията с най-много самолети Boeing 737 MAX 9 завърши първото тримесечие с нетна загуба

Според United Airlines, причина за това е инцидентът през януари с този модел самолет