Преди банкрута идват бонусите: $10 млн. в J.C. Penney, $25 млн. в Chesapeake Energy, $1,5 млн. в Hertz Global Holdings, пише Bloomberg.

Именно толкова бяха обещани на мениджърите на тези компании седмици или в някои случаи дни преди банкрута. От 100-те по-големи компании в САЩ, които подадоха документи, че не могат да покриват задълженията си от началото на пандемията, 19 са обещали общо $131 млн. бонуси за своите мениджъри.

Ситуацията изглежда необяснима, но компаниите посочват, че това е начин да задържат най-високопоставените и опитните си служители, които да помогнат за преструктуриране на дружествата - дори и това означава награди за хора, които са били начело, когато бизнесът е потъвал.

Практиката не е нова, но контекстът е безпрецедентен. Икономиката върви надолу, а докато хиляди американци ще изгубят работните си места в J.C. Penney, $4,5 млн. ще бъдат дадени на главния изпълнителен директор Джил Солтау. Тя пое компанията през 2018 г.

Според закона в САЩ бонусите, платени на мениджърите след подаване на документи за банкрут, могат да бъдат оспорвани, но не и тези, платени преди това.

На 19 май Hertz раздава $1,5 млн. бонуси на трите най-високопоставени мениджъри и три дни по-късно подава документи за банкрут Chesapeake също задържа документите, докато не изплаща общо $25 млн. Briggs & Stratton пък дори пропуска плащане по заем, като в същото време обещава плащания на своите главен изпълнителен директор и главен финансов директор.