Руската компанията "Биолаборатория" започна да прави хляб, съдържащ ларви на т.нар. черна муха войник, която е вид тропическа муха. Компанията самостоятелно отглежда насекомите в предприятия в Архангелска област. На килограм брашно се добавят само няколко грама протеин от насекоми.

Установено е, че изпеченият хляб, съдържащ ларви на тази муха, остава свеж по-дълго време. Такъв хляб, ако не се реже, не се разваля и не променя всуса си пет до седем дни, пише "Комерсант". От изданието добавят, че от компанията "Биолаборатория" обаче официално не са потвърдили посочената информация.

Основателят на "Биолаборатория" Генадий Иванов се занимава с изучаване на свойствата на ларвите на тропическите мухи от 2015 г., към което го е подтикнал собствен здравословен проблем. Той коментира пред "Комерсант", че "привикването към мисленето, че консумирането на посочената храна е нормално и дори полезно, трябва да става постепенно. И когато хората усетят действието на тази муха на битово ниво, ще забележат, че боледуват по-малко - и ще бъдат много по-спокойни за наличието на насекоми в някои лекарства и храни".

Генадий Иванов и неговият екип от учени са установили, че мазнината от въпросните ларви на мухи не предизвиква алергии, не е токсична и съдържа няколко групи естествени антибиотици. Експерименти са показвали, че липидите от ларви на мухи помагат при заздравяване на рани и ожулвания, и са безопасни за употреба в козметиката и медицината.

Освен хляб, "Биолаборатория" вече е произвела партида консерви с добавка на ларви от черна муха войник. Това помогна да се удължи срокът им на годност с до половин година.

Протеинът от ларви на тропическата муха експериментално е добавен и към храна за крави - установено е, че поради по-добрата усвояемост, животните консумират 10% по-малко храна, но растат с 10% по-бързо.

През октомври миналата година, руското правителство определи отглеждането на черна муха войник като специален вид селскостопанска дейност. По-конкретно, в списъка на селскостопански продукти от тази муха, бяха включени: мазнини, яйца, брашно от мухи, както и гранули от ларви на мухи и самите ларви.

Вицепремиерът Виктория Абрамченко обаче тогава разкритикува замяната на животински протеини с протеини от насекоми. А през януари тази година тя заяви, че щурците и ларвите на насекоми не са подходящи заместители на животинския протеин. Според нея, продуктите от насекоми е най-добре да се използват само за храна на риби.

Българската "Насекомо" получава близо 5 милиона лева за развитието на бизнеса си

Българската "Насекомо" получава близо 5 милиона лева за развитието на бизнеса си

Сумата се превежда по Плана за възстановяване на Европа